Pakistan: Pravo vrijeme da Trump posreduje oko Kašmira

Khanovi komentari uslijedili su dan nakon što je Pakistan optužio Indiju za korištenje ilegalnih kasetnih bombi (EPA)

Tenzije između Indije i Paksitana imaju potencijal da prerastu u međunarodnu krizu i pravi je trenutak da predsjednik SAD-a Donald Trump posreduje, izjavio je pakistanski premijer Imran Khan.

Khanovi komentari uslijedili su dan nakon što je Pakistan optužio Indiju za korištenje ilegalnih kasetnih bombi kojima je usmrtila dva civila i ranila 11, u spornoj oblasti Kašmir.

Indija je negirala da je koristila takvo oružje, prenosi Reuters.

“Predsjednik Trump ponudio je posredovanje u Kašmiru. Ovo je vrijeme za to, jer se situacija pogoršava tamo i duž linije kontrole sa novim agresivnim akcijama koje preduzimaju Indijske okupacione snage”, objavio je Khan na Twitteru, govoreći o militariziovnoj ‘de facto’ granici koja dijeli Kašmir na dva dijela – indijski i pakistanski.

On je naveo da “to ima potencijal da eksplodira u regionalnu krizu”.

Kašmir – kamen spoticanja između Indije i Pakistana

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova i Bijela kuća još nisu komentarisali Khanove izjave.

Trump je u julu rekao novinarima da ga je indijski premijer Narendra Modi pitao tokom sastanka u Japanu da li želi da bude posrednik u vezi sa Kašmirom. Indija je negirala da je Modi ikad zatražio bilo kakvo posredovanje.

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju, podsjeća agencija.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u Kašmiru izdali upozorenje zbog mogućeg napada ekstremističkih grupa sa sedištem u Pakistanu. Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustile su regiju u panici.

Izvor: Agencije