Potpisana ustavna deklaracija u Sudanu

Vladajuće tijelo koje će se zvati Suvereno vijeće, imat će pet predstavnika sudanske vojske i šest civila (EPA)

Vojne vlasti Sudana i lideri protestnog pokreta dogovorili su se u nedjelju da 18. augusta formiraju vladajuće tijelo za prelazak sa sadašnje vojne vlasti na civilnu, saopćio je jedan od lidera protesta.

Dvije strane su u nedjelju potpisale ustavnu deklaraciju o kojoj su se u subotu dogovorile, prenosi Beta.

Vladajuće tijelo koje će se zvati Suvereno vijeće, imat će pet predstavnika sudanske vojske i šest civila. Prema odredbama političke deklaracije usvojene 17. jula, to tijelo je zaduženo da s Parlamentom vodi tranziciju tokom tri godine.

‘Globalni sporazum’

“Članovi Suverenog vijeća će biti imenovani 18. augusta, premijer 20. augusta, a članovi vlade 28”, rekao je France Pressu jedan od lidera protesta Monzer Abu al Mali.

Prema njegovim riječima, cjelovit sporazum o uvođenju civilne vlasti biće potpisan 17. augusta.

Ustavna deklaracija biće dodata političkoj deklaraciju i obje će predstavljati taj “globalni sporazum” čija će primjena biti početak nove ere u Sudanu.

Sudan je u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da zbaci s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsjednika Omara al-Bashira, poslije čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtijevajući da generali predaju vlast civilima.

Izvor: Agencije