Požari u Amazoniji: Bolsonaro zabranio spaljivanje šume

Više od polovine od 1.628 novih požara koje je u posljednja 24 sata zabilježio institut INPE buknulo je u Amazoniji, uprkos slanju 18 aviona i 3.900 ljudi. (EPA)

Uredba brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara o zabrani spaljivanja šume radi dobijanja poljoprivrednih površina, koja bi trebala pridonijeti zaustavljanju širenja požara u Amazoniji, stupila je u četvrtak na snagu i trajat će dva mjeseca, ali mnogi sumnjaju u njen uspjeh, prenose agencije.

Isto tako, izlazak na teren brazilske vojske proteklog vikenda još nije imao većeg učinka: više od polovine od 1.628 novih požara koje je u posljednja 24 sata zabilježio institut INPE buknulo je u Amazoniji, uprkos slanju 18 aviona i 3.900 ljudi.

Bolsonaro je još pod međunarodnim pritiskom pošto su nesvakidašnje snimke požara što gutaju ogromna područja tropskih šuma potresle svijet. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je iznio prijedlog da se na rubu Opće skupštine krajem septembea održi sastanak o situaciji u Amazoniji.

Uredba predsjednika Bolsonara zabranjuje svako spaljivanje šume za poljoprivredno zemljište na čitavoj državnoj teritoriji u idućih 60 dana, ali postoje neke iznimke. Spaljivanje se najčešće koristi za dobijanje zemljišta za uzgoj poljoprivrednih kultura i za uzgoj goveda, koji je važan izvozni sektor Brazila.

Skeptičnost Brazilaca

U amazonskoj državi Rondoniji, na sjeverozapadu, jako stradaloj u šumskim požarima, vlada velika sumnjičavost u uspjeh zabrane.

„To neće biti ni od kakve koristi. Niko ovdje ne mari za to. Niti ima dovoljno kontrole, niti se ona dobro provodi“, rekao je Lilia, vlasnik trgovine voća, odgovarajući na upit AFP-a.

„U Rondoniji, kao i u čitavoj Amazoniji, postoje organizirane grupe koja zaposjedaju zemlju. Nerijetko su to drvosječe koji prisvajaju taj teren i prodaju drva na licu mjesta“, kazao je Daniel Azevedo Lobo, državni tužitelj Rondonije.

„Stanje u Amazoniji je očito jako teško“, rekao je Antonio Guterres u Yokohami, u Japanu, gdje učestvuje u konferenciji o razvoju Afrike.

„Mislim da se međunarodna zajednica mora odlučno pokrenuti kako bi pomogla državama na području Amazonije da na svaki mogući način čim prije zaustave požare i zatim pristupe potpunoj politici pošumljavanja. Do sada nismo učinili dovoljno.“

Izvor: Agencije