Ministarstvo pravde neće procesuirati Jamesa Comeyja

Donald Trump, James Comey
Comey je odlučio podijeliti sadržaj bilješke nakon što ga je Trump otpustio u maju 2017. (Reuters)

Američko Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da neće procesuirati bivšeg ravnatelja FBI-a Jamesa Comeyja unatoč činjenici da je interna istraga potvrdila kako je Comey nepropisno puštao informacije medijima, naveo je ured glavnog inspektora Ministarstva u četvrtak.

Ured glavnog inspektora, čija je funkcija interno nadgledanje rada Ministarstva pravosuđa, rekao je kako je Comey pokazao rukom napisanu bilješku FBI-a svom prijatelju, koji ju je opisao New York Timesu, prenosi Hina.

Comey je to napravio kako bi pokušao pritisnuti FBI da pokrene neovisnu istragu o njegovim razgovorima s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

Navodni upit o zaustavljaju istrage o Flynnu

Bilješka opisuje privatni razgovor, u kojemu je Trump, navodno, upitao Comeyja može li zaustaviti istragu FBI-a o tadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu.

Flynn je u međuvremenu priznao da je lagao FBI-u o razgovorima s ruskim dužnosnicima.

Izvješće Ministarstva pravosuđa dio je borbe između Comeyja, koji je odobrio pokretanje istrage o ruskom utjecaju na predsjedničku kampanju 2016., i Trumpa, koji tvrdi da istraga nije trebala biti otvorena.

Istraga koju je vodio posebni istražitelj Robert Mueller otkrila je brojne kontakte ruskih dužnosnika s kampanjom, ali je zaključeno da ne postoji dovoljno dokaza za utvrđivanje postojanja kriminalne urote.

Comey je odlučio podijeliti sadržaj bilješke nakon što ga je Trump otpustio u svibnju 2017.

Opasni presedan

U izvješću glavnog inspektora stoji da bilješka nije sadržavala klasificirane podatke, ali je riječ o opasnom presedanu jer je podijelio osjetljive informacije kako bi stvorio javni pritisak na institucije.

“Da su trenutni i bivši zaposlenici FBI-a slijedili primjer bivšeg ravnatelja i otkrili osjetljive informacije zbog svojih osobnih uvjerenja, FBI ne bi bio u stanju izvršavati svoju zadaću provedbe zakona”, navodi se u izvješću.

Comey nije trebao zadržavati bilješke koje opisuju susrete s Trumpom nakon što je otpušten zato što su to službeni dokumenti FBI-a, stoji u izvješću.

Comey je, pak, na Twitteru napisao da bi se oni koji su ga optužili za dijeljenje klasificiranih podataka trebali ispričati.

Izvor: Agencije