Trump: Nisam predložio bombardiranje uragana, to je smiješno

Donald Trump je, tvrdi portal, još 2017. pitao treba li njegova administracija bombardirati uragane (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump demantirao je u ponedjeljak da je predložio korištenje nuklearnog oružja za uništenje uragana prije nego stignu do Sjedinjenih Država, nazvavši te navode “smiješnima”.

Američki portal Axios objavio je da je Trump o toj mogućnosti upitao nekoliko dužnosnika za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Trump, koji se nalazi u Francuskoj na summitu G7 u Biarritzu, demantirao je tu informaciju i na Twitteru je nazvao “lažnom vijesti”.

“Priča Axiosa o tome da je predsjednik želio raznijeti uragane nuklearnim oružjem je smiješna. Nikada to nisam rekao. To je samo još jedna lažna vijest”, napisao je američki predsjednik na Twitteru, kako prenosi Hina.

Ideju su odbacili američki znanstvenici ističući da bi to bilo “razarajuće.

Stara zamisao

Američki informativni portal Axios ranije je prenio da je Donald Trump predložio da se uragane gađa nuklearnim bombama prije nego dođu do Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je naveo portal, Trump je na sastanku o uraganima upitao bi li bilo moguće da se njihovo oko gađa atomskom bombom kako se ne bi do kraja formirali iznad oceana.

Po riječima anonimnog izvora, na kojeg se poziva Axios, sudionici su zbunjeni izlazili sa sastanka.

Portal ne navodi kada je sastanak održan.

Zamisao Trumpa nije nova, dodaje Axios; prvi put ju je u 1950-im iznio znanstvenik koji je radio za američku vladu za mandata Dwighta Eisenhowera.

Poslije se ona redovno pojavljivala, iako se znanstvenici slažu da to ne bi djelovalo.

Trump je još 2017. godine pitao, piše Axios, treba li njegova administracija bombardirati uragane kako ne bi stigli do kopna.

Bijela kuća bez komentara

On u tom razgovoru nije spominjao eventualnu upotrebu nuklearnih bomba, dodaje portal.

Bijela kuća nije htjela komentirati pisanje Axiosa.

“Htjeti zaustaviti uragane nije ništa loše”, istaknuo je visoki dužnosnik američke administracije, koji je htio ostati anoniman, ne potvrdivši je li predsjednik dao izjave koje navodi Axios.

Sjedinjene Američke Države redovno stradavaju od uragana.

Uragan Harvey je 2017. godine bio najrazorniji koji je u zadnjih 12 godina zahvatio američki teritorij.

Nakon toga je američku istočnu obalu pogodio niz katastrofalnih oluja, u kojima su poginule tisuće ljudi i pričinjena šteta koja se procjenjuje na stotine milijardi dolara.

Izvor: Agencije