Trump: Merkel je izuzetna žena, mogla bi još dugo biti ovdje

Angela Merkel, Donald Trump
Portal 'Politico' primjećuje da je sastanak bio izuzetno opušten, dok se na obilježavanju godišnjice 'Dana D' dvoje čelnika nije ni rukovalo (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je u ponedjeljak njemačku kancelarku Angelu Merkel, nazivajući je izuzetnom ženom i predviđajući da će još dugo ostati na funkciji.

“Ona je izuzetna žena koja točno zna gdje je što, ona to zna prije mnogih”, rekao je Trump, sjedeći pored Merkel tijekom javnog dijela bilateralnog sastanka na samitu G7 u francuskom Biarritzu, prenosi Tanjug.

Trump je, također, nagovijestio da bi “možda uskoro” mogao posjetiti Njemačku, a potom se ispravio navodeći da bi se to moglo dogoditi “vrlo brzo”.

Opušten sastanak

Američki je predsjednik rekao da je počašćen pozivom Merkel.

“Njemačka mi je u krvi”, kazao je Trump, kako prenosi Politico.

Merkel je potom novinarima objasnila kako još nije utanačen datum Trumpova posjeta.

Politico primjećuje da je ovaj, za razliku od prethodnih sastanaka, bio izuzetno opušten.

U tom kontekstu, portal u europskom izdanju podsjeća na obilježavanje godišnjice “Dana D” u Engleskoj u lipnju, kada se Trump i Merkel nisu čak ni rukovali.

Novinari su upitali Trumpa je li zabrinut što će klub čelnika G7 ostati bez jedinog ženskog člana kad se Merkel povuče, na što je on odgovorio: “Možda će vas ona iznenaditi. Mogla bi ona biti ovdje dugo, znam to dobro.”

Merkel želi transatlantski trgovinski sporazum što prije

Na to se Merkel nasmijala i dodala: “Još sam ovdje.”

U jednom trenutku Merkel je na njemačkom jeziku rekla da je izuzetno zainteresirana za unaprjeđenje trgovinskih odnosa sa SAD-om te kako želi da se što prije postigne tranatlantski trgovinski sporazum, a Trump se našalio rekavši da to “nije dobro zvučalo”.

Na to se Merkel naglas nasmijala, a nakon što je prevoditelj prenio što je njemačka kancelarka rekla, Trump je kratko prokomentirao: “Tako… vrlo dobro.”

Izvor: Agencije