Widodo formalno predložio preseljenje glavnog grada Indonezije

Ovaj potez služi ekonomskoj jednakosti i pravdi, rekao je Widodo, ali nije precizirao tačnu lokaciju novog glavnog grada (AP)

Predsjednik Indonezije Joko Widodo državnom parlamentu je formalno predližio selidbu glavnog grada iz Džakarte, smještene na prenaseljenom otoku Javi, na Kalimantan na otoku Borneo.

Widodo je prijedlog izložio u govoru pred zastupnicima parlamnta, dan uoči proslave 74. godišnjice nezavisnosti Indonezije.

„Ovdje zahtijevam dozvolu da preselimo naš glavni grad na Kalimantan“, rekao je Widodo, koji će u oktobru položiti zakletvu za novi predsjednički mandat, poslije pobjede na aprilskim izborima.

„Glavni grad nije samo simbol nacionalnog identiteta, već i pokazatelj napretka nacije. Ovaj potez služi ekonomskoj jednakosti i pravdi“, rekao je Widodo, ali nije precizirao tačnu lokaciju novog glavnog grada.

Sklona poplavama i potonuću zbog nekontroliranog vađenja podzemne vode, Džakarta je arhetipski azijski megagrad koji pati od težine nefunkcionalnosti.

Samo četiri posto iskorištene vode u gradu se reciklira, sudeći prema podacima vlasti, a ostatak zagađuje rijeke i podzemne vode koje snabdijevaju grad.

‘Proces traje i do 10 godina’

Zagušenje ekonomiju godišnje košta 6,5 milijardi dolara.

Popravak infrastrukture u zemlji od 260 miliona ljudi je jedan od Widodovih ciljeva i izborno obećanje koje mu je pomoglo da osvoji drugi predsjednički mandat.

Uži dio Džakarte ima oko 30 miliona stanovnika.

U aprilu, ministar planiranja Bambang Brodjonegoro je rekao da nova prijestolnica zahtijeva prostor od 30 do 40 hiljada hektara i da bi trebao imati između 900.000 i 1,5 miliona stanovnika.

„To je velik posao, nemoguć za obaviti u roku od godine. Za to treba i do 10 godina“, rekao je tada.

Izvor: Agencije