Osuda zabrane Izraela: Odluka ispod dostojanstva

Osudi su se pridružile pristalice jevrejske države, liberalni aktivisti i jevrejske organizacije koje su upozorile na opasnost od velike štete globalnoj poziciji Izraela (Reuters)

Odluka izraelske vlade da zabrani članicama Kongresa SAD, Rashidi Tlaib i Ilhan Omar, da uđu u Izrael jer podržavaju međunarodni pokret bojkota te zemlje, izazvao je gnjev i osudu u SAD-u.

Kongresmenka Rashida Tlaib i Ilhan Omar nazvale su odluku Izraela “znakom slabosti” i “uvredom demokratskim vrijednostima”.

Tlaib, 43-godišnja demokratkinja palestinskog porijekla, na odluku je reagovala postavljanjem na Twitter fotografije svoje bake koja je živjela u selu Beit Ur al-Fauqa na Zapadnoj obali, uz poruku: “Ja sam – ko sam – zbog nje.”

Ilhan Omar je rekla kako nije iznenađena odlukom s obzirom na politiku Benjamina Netanyahua, čvrstog saveznika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Osudi su se pridružile pristalice Izraela, liberalni aktivisti i jevrejske organizacije koje su upozorile na opasnost od velike štete globalnoj poziciji Izraela.

Promjena odluke

Izraelski mediji navode da je Vlada Izraela u julu najavila da će dopustiti da te dvije poslanice iz Demokratske stranke da dođu uprkos kontroverznom zakonu kojim se zabranjuje ulazak svakom strancu koji javno poziva na bojkot jevrejske države.

Ipak, ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio na Twitteru da bi takav potez “pokazao veliku slabost” , Izrael je promijenio odluku i zabranio posjetu.

Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC), proizraelski lobi, je osudio tu odluku što inače rijetko čini, iako se ne slaže sa stavovima dvije poslanice, jer smatra da “svaki član Kongresa mora biti u mogućnosti da posjeti” Izrael, demokratskoog saveznika SAD.

Bivši diplomata Aaron David Miller upozorio je da će zabrana erodirati status Izraela u međunarodnoj zajednici

Utjecajna ljevičarska organizacija J Street je objavila slično upozorenje, označivši odluku premijera Benjamina Netanyahua “opasnom, neprihvatljivom i pogrešnom”.

Odluka je takođe izazvala osudu potencijalnih predsjedničkih kandidata iz Demokratske stranke, uključujući Elizabeth Warren, koja je pozvala da se izmijeni.

Američki jevrejski komitet naveo je da uprkos tome što tokom posjete nisu bili predviđeni sastanci s izraelskim zvaničnicima i što se radi o propagandi, Izrael pogriješio što je zabranio da poslanice dođu.

Osude iz SAD-a

Centar “Simon Wiesenthal” koji se bavi lovom na naciste je zauzeo sličan stav iako je članice Kongresa koje su planirale posjetu označio antisemitima i pristalicama pokreta bojkota.

Izvršna direktorica Jevrejskog demokratskog vijeća Amerike Halie Soifer je rekla da će potez pomoći cilju predsjednika Trumpa da okrene Izrael protiv demokrata i umanji zajedničku podršku dvije stranke Izraelu.

Istaknuti članovi Demokrtske stranke Jevreji su rekli da je odluka Izraela poklon pokretu bojkota koji teži da delegitimizuje tu zemlju.

Poslanice kojima je ulazak zabranjen su to označile “uvredom za demokratske vrijednosti”, prenio je AP.

Omar je uporedila saopštenje Izraela sa naporima predsjednika Trumpa da zabrani putovanja u SAD iz zemalja u kojima su većina stanovništva muslimani.

Pokret bojkota je takođe osudio Izrael zbog odluke o zabrani za koju je rečeno da svrstava tu zemlju uz nekadašnji aparthejd režim u Južnoafričkoj Republici.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi koja dugo podržava Izrael je odluku te zemlje označila odbijanjem “ispod dostojanstva velike države Izrael”.

Lider većine u Predstavničkom Steny Hoyer je takođe jedan od onih koji su apelovali da se dvjema muslimankama, članicama američkog Kongresa ipak dozvoli posjeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije