Putin odbio nametnuti sankcije Gruziji

Kako bismo ponovno vratili potpune veze, neću ništa učiniti da zakompliciram odnose sa Gruzijom, rekao je Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je u utorak poziv parlamenta da nametne sankcije protiv Gruzije, rekavši da je “važnije zagladiti zategnute odnose nego reagirati na provokacije hulja”, prenosi Reuters.

Prethodno je ruski parlament jednoglasno podržao rezoluciju kojom se od vlade traži da nametne sankcije Gruziji koje je Putin trebao odobriti, ali nije. Mjera je to parlamenta koja bi izazvala oštru eskalaciju političkog spora sa susjednom Gruzijom.

Moskva je kritizirala proteklih tjedana antiruske prosvjede u Gruziji te u ponedjeljak osudila neprimjeren govor protiv Putina na gruzijskoj televizijskoj postaji.

Kremlj je ranije odgovorio na događaje privremenom zabranom putničkih letova između dvije zemlje, zbog čega gruzijskom turizmu prijete velike štete s obzirom na to da preko milijun Rusa svake godine posjeti tu zemlju.

‘Popraviti, a ne pogoršati veze’

Potom su iz Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, poručili kako žele da Moskva učini dodatne korake te su predložili nametanje gospodarskih sankcija Tbilisiju.

Predsjednik Dume Vjaćeslav Volodin rekao je kako zastupnici žele da Moskva zabrani uvoz gruzijskog vina i mineralne vode te da se financijski kazne obustavljam doznaka gruzijski građani koji rade u Rusiji.

Putin je objasnio da neće podržati sankcije i da želi popraviti, a ne pogoršati veze s bivšom sovjetskom republikom.

“Kako bismo ponovno vratili potpune veze, neću ništa učiniti da zakompliciram naše odnose”, rekao je Putin.

Ciljajući na verbalne napade na njega, ruski predsjednik je dodao da nema smisla reagirati na, kako je rekao, “izjave nekih hulja”.

Izvor: Agencije