Poziv UN-u da istraži moguće zločine protiv čovječnosti na Filipinima

U izvještaju aktivista se označavaju mogući zločini protiv čovječnosti i dokumentiraju desetaka vansudskih pogubljenja (EPA)

Vodeće međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su Ujedinjene narode da istraže moguće zločine protiv čovječnosti u ratu protiv droge na Filipinima.

Poziv organizacija Amnesty internationl (AI) i Human Rights Watch (HRW) uslijedio je nekoliko dana uoči glasanja Vijeća UN-a za ljudska prava o rezoluciji koja poziva na otvaranje istrage o brutalnoj trogodišnjoj kampanji filipinskih vlasti protiv droge tokom koje su ubijene hiljade navodnih dilera narkotika, prenosi agencija EFE.

U izvještaju je Amnesty International naveo da niko od vladinih zvaničnika nije pozvan na odgovornost zbog ubistva više od 27.000 ljudi tokom rata protiv droge, dok policija priznaje da je u tim operacijama stradalo svega 6.600 ljudi, prenosi Beta.

Vansudska pogubljenja

U izvještaju se označavaju mogući zločini protiv čovječnosti i dokumentiraju desetine vansudskih pogubljenja.

Pozivajući se na lokalne grupe za zaštitu ljudskih prava, HRW je naveo je da je na Filipinima u prethodne tri godine ubijeno više od 100 djece.

I AI i HRW su pozvali Vijeće UN-a za ljudska prava da otvori “nezavisnu i nepristrasnu” istragu kršenja prava na Filipinima.

O rezoluciji će krajem sedmice glasati 47 zemalja članica Vijeća UN-a za ljudska prava, od kojih je najmanje 28 navelo da će je podržati.

Izvor: Agencije