Podmornica na kojoj je izbio požar imala nuklearni pogon

Sve do četvrtka nije se znalo je li plovilo imalo nuklearni reaktor (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin tek je u četvrtak priznao po prvi put da je vojna podmornica koju je prije tri dana zahvatio požar bila nuklearna, nakon čega je ministar odbrane odmah naglasio kako je njen nuklearni reaktor sačuvan.

Ruski zvaničnici suočavaju se s optužbama da pokušavaju zataškati pojedinosti nesreće u kojoj je poginulo 14 mornara, dok su, po pojašnjenju ruske vojske, bili u izviđanju morskog dna u blizini Arktika.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo kako se incident dogodio u ponedjeljak, ali o njemu nije službeno govorilo sve do kasnih sati u utorak, a sve do četvrtka nije se znalo je li plovilo imalo nuklearni reaktor, uprkos ogromnom interesu za to pitanje u susjednoj Norveškoj.

Putin je na sastanku u Kremlju s ministrom odbrane Sergejom Šojguom otkrio činjenicu kako je podmornica imala nuklearni pogon, pitajući za njeno stanje nakon požara.

“Nuklearni reaktor na plovilu je kompletno izoliran i nema posade. Posada je poduzela sve potrebne mjere kako bi zaštitila reaktor koji je potpuno u ispravnom stanju”, rekao je Šojgu Putinu, po transkriptu s njegovog sastanka s predsjednikom u Kremlju.

Paralela s havarijom u Černobilu

Budući da do danas nije bilo riječi o tome je li podmornica imala nuklearni pogon, neki ruski mediji kritizirali su nedostatak transparentnosti i povukli poveznicu s manjkom službenih informacija tokom eksplozije sovjetskog nuklearnog reaktora u Černobilu 1986. godine.

Šojgu je, također, rekao da je nađen glavni uzrok nesreće.

“Radi se o požaru u prostoru s motorom, koji se potom proširio”, naveo je on.

Ranije je objavljeno da je 14 mornara, među kojima su i visoki oficiri, umrlo zbog udisanja otrovnih plinova koji su se razvili zbog požara.

Također je rečeno kako se nesreća dogodila u ruskim teritorijalnim vodama, na plovilu opisanom kao podmornica za istraživanje morskog dna, s bazom u vojnoj luci u Sjeveromorsku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO