Američka vojska građanima: Ne paničite ako vidite tenkove na ulicama

Dva borbena vozila viđena su u blizini Lincolnovog memorijalnog centra (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump raspoređuje tenkove, bombardere i drugu ratnu mašineriju za proslavu Dana nezavisnosti – 4. jula, koja tradicionalno iskazuje njenu vojnu moć.

Pentagon pokušava organizirati prelete B-2 Stealth bombardera i drugih vojnih aviona iznad Nacionalnog mola, parka u kojem se okuplju građani u Washingtonu, prenio je AP.

Na paradi će učestvovati borbeni avioni F-35 i F-18, akrobatski tim “Plavi anđeli”, helikopteri vojske i obalske straže i Marine V-22 Osprey.

Dva borbena vozila viđena su u srijedu u blizini Lincolnovog memorijalnog centra, gdje će Trump održati govor o proslavi Dana nezavisnosti.

Mali broj borbenih tenkova “Abrams” od 60 tona poslat je u Washington željeznicom, kako bi bili postavljeni u blizini Nacionalnog mola, iako je vlada Distrikta Kolumbija uzvratila verbalnom salvom.

‘Tanks, but no tanks’

Uoči paradem američka vojska pozvala je građane Washingtona da “ne paniče” ako vide tenkove na ulicama.

Pukovnik Sanset Belinski rekao je da će stanovnici “vidjeti vozila koja se kreću njihovim krajem, ali da ne trebaju paničiti”, prenosi Tanjug.

“Tanks, but no tanks” (Tenkovi, ali ne tenkovi), napisali su oni na nalogu na Twitteru, što se može protumačiti i kao igra riječi, jer se kod izgovaranja riječ “tanks” može tumačiti i kao “hvala”, pa bi poruka mogla glasiti i “Hvala, ali ne tenkovi”.

Podsjećaju da je Pentagon prošle godine saopćio da gusjenice tenkova mogu oštetiti gradske puteve.

Iznad Nacionalnog mola pojavit će se i predsjednikov avion “Air Force One” te “Marine One” helikopter. 

Trump, koji je objavio događaj kao “Pozdrav Americi”, naveo je u utorak da su vojni lideri “oduševljeni” što će učestvovati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO