Nestali dokumenti o istrazi o nuklearnom zagađenju

Aktivisti namjeravaju zatražiti od federalnog suda da Ministarstvu pravde naredi da pronađe ta dokumenta u roku od 30 dana. (Reuters)

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je izgubilo više od šezdeset kutija dokumenata o kriminalističkoj istrazi kršenja zaštite životne sredine u jednoj bivšoj fabrici nuklearnog oružja.

Ti dosijei su bili u žiži sudske borbe američke vlade i aktivista za životnu sredinu koji su želeli da dokumenti budu objavljeni u javnosti.

Dokumenti su bili tajni od istrage velike porote o fabrici Rocky Flats kod Denvera pre 27 godina.

Tužilaštvo u Denveru saopštilo je da su aktivisti 24. jula obavešteni o nestanku dokumenata.

Aktivisti navode da bi ti dokumenti mogli da ukažu da li je vlada preduzela neophodne mere za čišćenje fabrike pre nego što je ta lokacija pretvorena u utočište divljih životinja.

Kevin Traskos, šef javnog pravobranilaštva u Denveru, rekao je agenciji The Associated Press da su zvaničnici za sada obavili samo preliminarnu potragu i da će ona biti nastavljena.

Aktivisti nameravaju da zatraže od federalnog suda da Ministarsvu pravde naredi da pronađe ta dokumenta u roku od trideset dana.

Azil za divlje životinje na mjestu zagađenja plutonijumom

Fabrika za proizvodnju nuklearnog oružja Rocky Flats, smeštena na vetrovitom platou dvadesetak kilometara od grada Denvera, radila je od 1952. do 1989. godine, kada je zatvorena zbog istrage o povećanoj radijaciji u tom području.

Rockwell International, kompanija koja je upravljala fabrikom, priznala je krivicu po optužbama koje su uključivale loše rukovanje hemijskim i radioaktivnim materijalima i platila kaznu od 18,5 miliona dolara.

Američki mediji podsećaju da je do povećanja radijacije došlo najviše zbog curenja plutonijuma iz buradi sa radioaktivnim otpadom, kao i posle dva velika požara između 1957. i 1969. godine, kao i da podaci o tome nisu javno objavljeni do 1970. godine.

Vlada je potrošila sedam milijardi dolara za čišćenje oko pet kvadratnih kilometara gde je zagađenje bilo najveće.

Nekadašnja zaštitna zona oko fabrike, koja pokriva oko 21 kvadratni kilometar, pretvorena je u utočište za divlje životinje, koje je otvoreno prošle jeseni.

U zasebnom slučaju, druga grupa aktivista je podnela federalnu tužbu u kojoj tvrdi da vlada nije uradila dovoljno da to utočište učini bezbednim, ali proces još nije počeo.

Izvor: Agencije