Italija dopustila iskrcavanje migranata nakon dogovora u EU

R
Nema pojedinosti o tome kako će migranti biti raspoređeni (Reuters)

Deseci migranata koji već sedmicu dana čekaju na brodu italijanske obalne straže Gregoretti mogu se iskrcati zahvaljujući dogovoru o njihovoj raspodjeli koji je postiglo pet evropskih država i Katolička crkva u Italiji, saopćili su Rim i Brisel.

„Dat ću odobrenje za iskrcavanje u narednim satima“, objavio je na internetskoj društvenoj mreži Facebook Matteo Salvini, italijanski ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Lige (krajnja desnica).

Sto četrdeset migranata, koji su početkom prošle sedmice pošli iz Libije na dva čamca, uočili su ribari a u pomoć im je pritekla italijanska obalna straža i na svojim brodovima prevezla ih na Gregoretti 25. jula kada je više od 110 drugih migranata nestalo u brodolomu blizu Libije.

Obalna straža je objavila kako je akcija izvedena u dogovoru s Ministarstvom unutrašnjih poslova, ali je Salvini tada rekao kako neće dopustiti iskrcavanje migranata ako se ne donese plan njihove raspodjele po zemljama EU-a.

Kao i kod ranijih sukoba u vezi sa sudbinom migranata zapelih u moru, dopuštenja za migrante na Gregorettiju davala su se na kapaljku: 25. jula iskrcano je šest migranata zbog medicinskih razloga, 27. jula trudnica s porodicom, u ponedjeljak 15 maloljetnika, a u srijedu jedan bolesnik.

Novo spašavanje kod Libije

Preostaje još 116 ljudi na Gregorettiju koji je od nedjelje rano ujutro u vojnoj luci Augusta na Siciliji.

Njemačka, Portugal, Francuska, Luksemburg, Irska i Katolička crkva u Italiji dogovorili su kako će preuzeti brigu za njih, objavili su Salvini i glasnogovornik Evropske komisije.

Nema pojedinosti o tome kako će biti raspoređeni, ali po informacijama koje je objavio Brisel, brigu za više od polovine migranata trebala bi preuzeti Katolička crkva u Italiji.

No, dok se čini da se kriza počela rješavati, izbila je nova kada je njemačka nevladina organizacija Sea-Eye objavila kako je njen brod Alan Kurdi spasio u srijedu 40 migranata u moru blizu Libije. Salvini im je na osnovu nedavno donesenog zakona formalno zabranio ulazak u italijanske vode.

Po podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 3.700 migranata iskrcalo se ove godine na italijansku obalu, od kojih 950 u julu.

Izvor: Agencije