Venecuela odobrila ugovor koji može omogućiti stranu intervenciju

Juan Guaido
Guaido negira da je bio dio zavjere, ali je pod pritiskom da objasni šta se dogodilo (Reuters)

Venecuelska Narodna skupština koju kontroliše opozicija odobrila je povratak Venecuele u Međuamerički ugovor o uzajamnoj pomoći (TIAR) koji omogućuje legalnu eventualnu stranu vojnu intervenciju u zemlji zahvaćenoj krizom.

Tekst je “jednoglasno odobren i potpisan”, rekao je predsjednik parlamenta Juan Guaido nakon glasanja na sjednici u Caracasu, tačno šest mjeseci otkako se proglasio privremenim predsjednikom, prenosi AFP.

‘Napad na jednu državu smatra se napadom na sve’

Tako se Venecuela vraća u TIAR (poznat i kao Sporazum iz Rija) sedam godina nakon što je iz njega istupio pokojni predsjednik Hugo Chavez.

Ključna odredba TIAR-a, kojeg je ratifikovala većina američkih zemalja na početku Hladnog rata, leži u članku koji kaže da se napad na jednu državu smatra napadom na sve.

Juan Guaido kojeg je za privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, ne isključuje mogućnost strane vojne intervencije kako bi Nicolasa Madura svrgnuo s vlasti. Opozicioni čelnik naziva socijalističkog predsjednika Madura “uzurpatorom” jer su izbori na kojima je prošle godine pobijedio prema njegovom mišljenju bili “nepošteni”.

Sredstvo širenja američkog utjecaja

TIAR iz kojeg su istupile Bolivija, Ekvador i Nikaragva, smatraju se sredstvom širenja američkog utjecaja u Latinskoj Americi.

Te su se zemlje povukle 2012. ocijenivši da je ugovor pokazao svoju slabost 1982. tokom sukoba na Falklandskim otocima između Argentine i Velike Britanije.

Sjedinjene Američke Države su tada bile neutralne.

Izvor: Agencije