Johnson: Izlazimo iz EU 31. oktobra – nema tu ‘ako’ i ‘ali’

Boris Johnson je i službeno, kao premijer, ušao u Downing Street 10 (EPA)

Britanska kraljica Elizabeta II na svom je dvoru, tokom formalne svečanosti, ponudila Borisu Johnsonu mandat da formira vladu, poslije čega je on izjavio da će Velika Britanija izaći iz EU 31. oktobra, prenose agencije.

“Tu nema ‘ako’ ili ‘ali’. Ljudi koji se klade protiv Britanije će izgubiti jer ćemo vratiti povjerenje u našu demokratiju, ispuniti ponovljena obećanja parlamenta ljudima i izaći iz EU 31. oktobra”, rekao je Johnson u prvom premijerskom govoru u Downing Streetu, gdje je stigao nakon susreta s kraljicom.

“Mi ćemo sada ubrzati rad na pripremi [Brexita], a luke i banke će biti spremne, tvornice i kompanije će biti spremne, i bolnice će biti spremne, i prehrambeni i poljoprivredni sektor će biti spremni i čekat će da nastave sa prodajom još više – ne samo ovdje, već i širom sveta”, rekao je Johnson.

Ovacijama ispraćena May

Prethodno su britanski zastupnici ovacijama ispratili bivšu premijerku Theresu May nakon njezina posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u srijedu u parlamentu.

Činilo se kako je 62-godišnja May jedva susprezala suze dok se na odlasku zaustavila kako bi se rukovala s predsjednikom Donjeg doma, Johnom Bercowom.

Dužnost je kasnije službeno predala svom nasljedniku Borisu Johnsonu, te se vratila u zastupničke klupe.

“To je prvi put u 21 godinu, što će biti zaista velika promjena”, rekla je May zastupnicima na završetku njezine posljednje sjednice u parlamentu.

Dok je hvalila vezu između zastupnika i njihovih birača, nazvavši je “temeljem naše parlamentarne demokratije”, glas joj je zadrhtao te je dodala: “Dužnost služenja našim biračima ostat će i dalje moja najveća motivacija”.

May pozvala Corbina na ostavku

Bivša premijerka je tijekom parlamentarne sjednice zadala i posljednji udarac vođi opozicije Jeremyju Corbynu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku sa dužnost.

“Mislim da bi svoj odnos s njim mogla završiti ovime – kao čelnica stranke koja je prihvatila da je njezino vrijeme prošlo, možda je sada vrijeme da on učini isto”, kazala je May dobivši  velik pljesak svojih konzervativnih zastupnika i uzvike “još”.

Tijekom jednosatne sjednice, koju je njezin suprug Philip promatrao s galerije, sve su političke strane bivšoj premijerki odale priznanje za javno djelovanje i osjećaj dužnosti, unatoč tomu što su jasno izražavali neslaganje s mnoštvom njezinih odluka.

May je mjesto premijerke preuzela nakon referenduma 2016. u kojemu je izglasan izlazak iz Europske unije, a ostavku podnosi nešto više od tri godine nakon što nije uspjela provesti brexit te je njezin sporazum s EU-om o odlasku u duboko podijeljenom parlamentu odbijen tri puta.

I Hammond podnio ostavku

Britanski ministar financija Phillip Hammond također je u srijedu podnio ostavku jer je i ranije obećao da će radije otići nego služiti u vladi premijera Borisa Johnsona.

Hammond, koji se žestoko protivi odlasku iz Europske unije bez sporazuma, rekao je kako je gospodarstvo ostavio u stanju koje će njegovom nasljedniku dopustiti da se odluči između smanjenja poreza, veće potrošnje ili bržeg smanjenja duga ako iz EU-a izađu bez problema.

Britanska opoziciona Laburistička partija najavila je da će predložiti glasanje o nepovjerenju novom premijeru Borisu Johnsonu, kada proceni da takav potez ima najviše šansi za uspeh.

Novi premijer Johnson ima samo 99 dana da se izbori s krizom oko Brexita, koja je zaustavila ekonomski rast, dovela do ostavke njegove prethodnice Therese May i duboko podelila Veliku Britaniju.

Prethodno je preuzeo vladajuću konzervativnu stranku, nakon što je dobio većinu glasova i pobedio svog protivkandidata Jeremyja Hunta.

Izvor: Agencije