Rouhani: Bijela kuća je mentalno retardirana

"Strateško strpljenje Teherana ne znači da strahujemo", rekao je Rouhani (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani oglasio se danas povodom novih američkih sankcija prema iranskim zvaničnicima, nazvavši Bijelu kuću “mentalno retardiranom”.

Takvu uvredu Iran je, kako navodi Reuters, koristio ranije za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U govoru koji je uživo prenosila televizija, Rouhani je rekao da sankcije protiv iranskog vrhovnog vjerskog vođe Alija Khameneija neće imati efekta jer on nema imovinu u inostranstvu.

Rouhani novu rundu sankcija vidi kao znak očaja SAD-a.

“Akcije Bijele kuće znače da je mentalno retardirana. Strateško strpljenje Teherana ne znači da strahujemo”, rekao je Rouhani.

AP navodi da je Rouhani kritikovao američke zvaničnike zbog namjere da se sankcije uvedu i protiv iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa.

„Zatvaranje puta diplomatije“

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi je prethodno rekao da uvođenje novih američkih sankcija prema iranskim zvaničnicima znači “zastalno zatvaranje” puta diplomatije između Teherana i Washingtona, javila je IRNA.

Musavi je rekao da “beskorisne sankcije uvedene iranskom rukovodstvu i šefu iranske diplomatije znače zastalno zatvaranje puta diplomatije sa frustriranom američkom administracijom”, prenio je AP.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif, povodom uvođenja novih američkih sankcija njegovoj zemlji, izjavio da su “politički jastrebovi” bliski predsjedniku Donaldu Trumpu žedni rata umjesto diplomatije.

Trump je juče potpisao ukaz o uvođenju novih sankcija Teheranu, rekavši da će one pogoditi vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Khameneija.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je najavio da će se i Zarif tokom sedmice naći na udaru sankcija.

Izvor: Agencije