Johnson: Britaniji će trebati saradnja s EU-om

Republika Irska, Sjeverna Irska
Johnson želi sporazum bez 'backstopa', zaštitnog mehanizma koji osigurava da i nakon Brexita neće biti granice između Irske i Sjeverne Irske (EPA)

Boris Johnson, favorit za novog britanskog premijera, priznao je da će mu biti potrebna suradnja s EU-om kako bi se izbjeglo vraćanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske i trgovinskih carina ako ne bude postignut dogovor, piše u ponedjeljak BBC. 

U razgovoru za BBC Johnson je kazao kako “to nije samo do nas”, prenosi Hina. 

Rekao je kako “nije ni u jednom trenutku vjerovao” da će Velika Britanija napustiti Europsku uniju bez dogovora iako je spreman učiniti i to. 

Johnson: Sporazum Therese May i EU-a ‘mrtav’

Otkrio je kako smatra da je postojeći sporazum koji je s Bruxellesom postigla Theresa May “mrtav”, no da je moguće postići novi dogovor s EU-om do kraja listopada jer se promijenio politički krajolik i na otoku i na kontinentu. 

“Mislim da se politika zapravo veoma promijenila od 29. ožujka”, istaknuo je, referirajući se na prvotni rok za provedbu Brexita. 

Velika Britanija sada treba napustiti EU 31. listopada nakon što je plan bivše premijerke triput odbijen u parlamentu. 

Johnson smatra i kako ima rješenje kojim će uvjeriti Bruxelles u rješavanje pitanja granice između Sjeverne Irske i Irske, ključne točke prijepora u pregovorima, jer postoje načini izbjegavanja kontrola na granici, ukinutih nakon mirovnog sporazuma prije 20-ak godina.

Johnson i Hunt ostali u utrci

Rekao je da ima “mnogo, mnogo tehničkih rješenja” za izbjegavanje graničnih kontrola. 

U utrci za čelnika torijevaca, a time i za preuzimanje funkcije premijera Velike Britanije, uz Johnsona je još ostao ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji također najavljuje da je spreman izvesti državu iz EU-a 31. listopada bez dogovora ne bude li Bruxelles htio ponovno pregovarati.

Približno 160.000 članova Konzervativne stranke odluku o novom čelniku donijet će do kraja srpnja.

Izvor: Agencije