Istanbul se u nedjelju vraća na birališta

Ekrema Imamoglua i Binalija Yildirima je krajem marta dijelilo jedva 13.000 glasova (EPA)

Stanovnici Istanbula u nedjelju će ponovo birati gradonačelnika, nakon poništenja lokalnih izbora održanih u martu, na kojima je pobijedio politički protivnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izbori se ponavljaju gotovo tri mjeseca nakon lokalnih izbora 31. marta, na kojima je u Istanbulu pobijedio istaknuti opozicioni čelnik čija je karijera u usponu Ekrem Imamoglu.

S iznimno malom razlikom pobijedio je Erdoganovog čovjeka, bivšeg premijera Binalija Yildirima.

Rezultati izbora su poništeni nakon velikog broja pritužbi Erdoganove Partije pravde i razvoja – AKP, koja se žalila na “masovne nepravilnosti”.

Ogorčena opozicija vidi u tome znak autoritarnosti turske vlasti.

Biser u Erdoganovoj kruni

Dva tabora idu na sve ili ništa u turskoj ekonomskoj prijestolnici s oko 16 miliona ljudi.

“Ko pobijedi u Istanbulu, pobjeđuje u Turskoj”, više puta je istakao Erdogan.

Predsjednik želi zadržati vlast u gradu čiji je bio gradonačelnik i koji njegovoj stranci osigurava potrebnu finansijsku bazu.

Opozicija, pak, želi na izborima preoteti predsjedniku biser u njegovoj kruni.

Kakav god bio ishod nedjeljnih izbora, analitičari ocjenjuju da turski predsjednik neće iz njih izaći neokrznut.

Drugi poraz bio bi “još bolniji udarac od onoga koji je zadobio 31. marta”, ističe Jean Marcou, honorarni saradnik u francuskom Institutu za istraživanje Turske.

Ako pobijedi Yildirim, bit će to “Pirova pobjeda”, jer su “razlozi poništenja [prvih izbora] toliko sumnjivi i sporni da će AKP biti neslavni pobjednik”, dodaje.

Birači su na izborima kaznili AKP zbog teškog ekonomskog stanja u zemlji, gdje su prvi put u zadnjih deset godina zabilježeni recesija, velik pad turske lire i visoka stopa nezaposlenosti.

‘Bira se tek gradonačelnik’

Premda su predsjednikova stranka i njen partner Partija nacionalnog pokreta – MHP ostvarili pobjedu na državnom nivou, kažnjeni su u velikim gradovima poput Istanbula i Ankare, gdje su bili na vlasti u zadnjih četvrt stoljeća.

Prije nove bitke za Istanbul Erdogan je promijeno strategiju: ovaj put se malo pojavljivao u javnosti, pošto je u prvoj kampanji bio sveprisutan.

Erdogan ne želi da se izbori u Istanbulu pretvore u referendum o njemu.

“O ishodu ovih izbora odlučit će neodlučni birači”, ističe Soner Cagaptay iz instituta Near East Policy u Washingtonu.

Turski predsjednik, koji je za izbore 31. marta rekao da odlučuju o “opstojnosti naroda”, sada nastoji umanjiti njihovu važnost i ističe da se na njima “tek bira gradonačelnik”.

Imamoglua i Yildirima je u martu dijelilo jedva 13.000 glasova, pa AKP sada nastoji mobilizirati pristalice koji prvi put nisu izašli na birališta.

Yildirim (63) je nastojao privući mlade birače, obećavajući besplatan internet i pomoć mladim porodicama.

Imamoglu (49) je ponovo pozivao na jedinstvo, za razliku od polarizacijske retorike AKP-a.

Njegov je slogan ovaj put bio “Sve će biti dobro”.

‘Nepravda’ i ‘borba za demokratiju’

Kao i prije tri mjeseca, izlazi u koaliciji s Republikanskom narodnom partijom – CHP (socijaldemokrati) i s Lyiem (nacionalisti), uz podršku prokurdske Demokratske narodne partije – HDP (lijevi).

Upozoravajući na “nepravdu” koju je pretrpio na izborima u martu, Imamoglu, koji je dužnost istanbulskog gradonačelnika obnašao nepune tri sedmice prije nego su poništeni, rekao je da će ponovljeni izbori biti “borba za demokratiju”.

Bez obzira na ishod, njegove pristalice ga već smatraju opozicionim prvakom, koji je kadar suprotstaviti se Erdoganu na sljedećim predsjedničkim izborima 2023. godine.

Izvor: Agencije