Kompromis Trumpa i demokrata o Muellerovom izvještaju

Robert Mueller
U redigiranoj verziji Muellerovog izvještaja zaključuje se da nije bilo zavjere između Trumpove predsjedničke kampanje i Moskve (EPA)

Ministarstvo pravosuđa SAD-a pristalo je pružiti dokaze prikupljene tijekom istrage specijalnog istražitelja Roberta Muellera zastupnicima koji razmatraju da li da pokrenu postupak za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik Demokratske stranke.

Predsjedavajući Odbora za pravna pitanja Zastupničkog doma Jerrold Nadler rekao je kako neće podići optužnicu za kazneno djelo nepoštivanja suda protiv državnog tužitelja Williama Barra dokle god Ministarstvo pravosuđa bude osiguravalo materijale koje traži njegov odbor, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Taj dogovor predstavlja rijedak kompromis između Trumpove administracije i demokrata iz Kongresa, koji su tražili materijale iz Muellerove dvogodišnje istrage, koja je istraživala umiješanost Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016., kao i je li Trump pokušao potkopati istragu.

Zahtjev za neredigiranu verziju izvještaja

Nadlerov je odbor izdao zahtjev za neredigiranu verziju Muellerovog izvješća na 448 stranica, objavljenog u travnju kao temeljni dokaz prikupljen tijekom istrage.

Nadler je rekao da neće biti potrebe za tužbom ako Ministarstvo pravosuđa dostavi traženi materijal njegovom odboru.

“Vrlo je važno da Kongres može dobiti informacije koje su nam potrebne da obavljamo naš posao”, izjavio je on.

Redigirana verzija Muellerovog izvješća objavljena je u travnju i u njoj se zaključuje da nije bilo zavjere između predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i Moskve.

No, Mueller je odbio donijeti presudu o tome je li Trump opstruirao pravdu iako je u izvješću istaknuo deset slučajeva kad je Trump pokušao blokirati istragu.

Žestoka borba za ovlasti

Barr i bivši zamjenik državnog tužitelja Rod Rosenstein kasnije su odlučili da Trump nije prekršio zakon.

Demokrati, koji kontroliraju Zastupnički dom Kongresa, i Trump vode žestoku borbu za ovlasti vezano za mogućnost istrage predsjednika, a sam predsjednik blokira mnoge istrage o njemu koje vode odbori Kongresa.

Istrage variraju od toga je li Trump ometao pravdu tijekom Muellerove istrage sve do njegovih osobnih financija i poslova.

Izvor: Agencije