Kushner poklonio Netanyahuu mapu Izraela s Golanom

Netanyahu je pokazao mapu na kojoj je Trump napisao riječ 'lijepo' (EPA)

Izraelski Benjamin Netanyahu izjavio je da mu je zet predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, Jared Kushner, poklonio novu zvaničnu mapu State Departmenta, na kojoj je Golanska visoravan prikazana kao dio Izraela.

Na konferenciji za novinare u Jerusalemu Netanyahu se obratio naciji potresenoj zbog ponovne izborne kampanje, druge u ovoj godini, nakon što nije uspio da u datom roku, do srijede u ponoć, formira vladajuću koaliciju, prenosi Beta.

U nastojanju da skrene pažnju javnosti sa političkog haosa na svoju sposobnost u vođenju vanjske politike, a posebno blisko prijateljstvo s Trampom, Netanyahu je pokazao mapu na kojoj je Trump napisao riječ „lijepo“.

Odstupanje od politike

Bijela kuća je odstupila od decenijske politike kada je priznala suverenitet Izraela nad okupiranim Golanom koji je Izrael osvojio od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

Evropska unija odbija priznati izraelski suverenitet na Golanskoj visoravni i smatra opasnim volju da se mijenjaju granice, izjavila je nakon Trumpove odluke šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

“Unija ne priznaje suverenitet Izraela nad okupiranim teritorijama i takav stav primjenjuje i kad je u pitanju Golanska visoravan, koju je Izrael pripojio 1967”, rekla je ona obraćajući se Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

Prema njenim riječima, promjena granica vojnim putem opasna je zamisao te kako se međunarodne norme moraju poštovati.

Golanska visoravan je plato na granici između Izraela, Libana, Jordana i Sirije.

Izvor: Agencije