S-400: Kremlj proziva Bijelu kuću zbog ultimatuma Turskoj

Kako je objavila Ankara, doprema prvih sistema S-400 planirana je tokom ljeta (EPA)
Kako je objavila Ankara, doprema prvih sistema S-400 planirana je tokom ljeta (EPA)

Kremlj je kao neprihvatljiv osudio navodni američki ultimatum Turskoj da odustane od ugovora o kupnji ruskih sustava protuzračne i protubalističke obrane S-400 te da se umjesto toga odluči za američki proturaketni sustav Patriot i poručio da je to već završen posao.

Službena Moskva je time odgovorila na izvješće američkog CNBC-a, u kojem je rečeno da je Washington dao Ankari dva tjedna da poništi ugovor s Rusima i dogovori kupnju naoružanja od SAD-a, ili će se suočiti s ozbiljnim sankcijama, javlja Reuters.

“Na cijelu priču gledamo izrazito negativno. Smatramo da su takvi ultimatumi neprihvatljivi”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, podsjetivši na brojne izjave predstavnika turskog državnog vodstva, uključujući i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, da je ugovor o S-400 dovršen i da će biti realiziran.

Ankara kaže da neće popustiti

Početkom svibnja, zamjenik turskog predsjednika Fuat Oktay je kazao da Turska neće popustiti pred “prijetnjom sankcijama” Sjedinjenih Američkih Država zbog spomenutog ugovora.

“Prijetnje sankcijama znače da SAD ne poznaje Tursku. Nitko ne može surađivati s Turskom obraćajući joj se prijetećim tonom. Odluka o S-400 je donesena. Kada potpiše ugovor i preuzme obvezu, Turska poštuje danu riječ”, rekao je tada Oktay.

Kako je objavila Ankara, doprema prvih sustava S-400, najsuvremenijeg sustava protuzračne i protubalističke obrane, planirana je tokom ljeta, najvjerojatnije u lipnju ili srpnju.

No, SAD se oštro protivi toj kupnji i traži od Ankare da bira između ruskog obrambenog sustava i američkih borbenih zrakoplova F-35, koje Turska također želi kupiti, a radi se o 100 zrakoplova.

SAD se boji da bi se tehnologija kojom su opremljeni sustavi S-400 mogla iskoristiti za prikupljanje podataka o vojnim zrakoplovima NATO-a, čija je Ankara članica, te da bi Rusija tako mogla doći do njih.

Akar: S-400 nije pitanje izbora

Čelnik Pentagona Patrick Shanahan je u međuvremenu upozorio da bi SAD mogao isključiti Tursku iz programa F-35 ako Ankara ne odustane od nabavke S-400.

Turske tvrtke u okviru programa sudjeluju u proizvodnji F-35 izradom dijelova stajnog trapa i lopatica rotora od titana.

Turski ministar obrane Hulusi Akar je kazao da Turska ispunjava svoje obveze vezane uz projekt F-35 te očekuje da će se program nastaviti kao što je i planirano.

Također je istaknuo da kupovinom S-400 Turska nastoji ispuniti svoje obrambene potrebe te da ti sustavi ne predstavljaju nikakvu prijetnju.

“Kupovina S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe. Imamo veoma dobre odnose s Rusijom i s tim u vezi nastavljamo sa kupovinom. Naši uposlenici počeli su se obučavati u Rusiji”, rekao je Akar i poričio da se Turska priprema za moguće američke sankcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO