Rashida Tlaib ne uzmiče pred napadima zbog stava o Holokaustu i Izraelu

Pored Ilhan Omar, Tlaib je jedna od prve dvije zastupnice muslimanke u historiji američkog Kongresa (AFP)

Američka kongresmenka i advokatica Rashida Tlaib ostala je pri svojim komentarima o Izraelu i Holokaustu nakon što je bila suočena sa oštrim kritikama, optužujući one koje su govorili protiv nje da su namjerno “izmijenili” i “izvrnuli” njene riječi kako bi “izazvali zle napade”. 

U intervjuu za online radijsku emisiju Skullduggery koja je emitovana u petak, Tlaib je upitana o njenoj podršci za jednodržavno rješenje izraelsko-palestinskog konflikta. 

“Postoji neki smirujući osjećaj, uvijek kažem ljudima, kada mislim o Holokaustu, i tragediji Holokausta”, odgovorila je.

“I činjenici da su to bili moji preci Palestinci koji su izgubili svoju zemlju, a neki su izgubili živote, svoje ljudsko dostojanstvo. Njihovo postojanje je na mnoge načine izbrisano…”

“To je sve bilo samo da bi se stvorilo sigurno utočište za Jevreje, nakon Holokausta, nakon tragedije i strašnog progona Jevreja širom svijeta u to vrijeme, i sviđa mi se činjenica da su moji preci to sve pružili na mnoge načine.”

“Ali, to su uradili na način koji je oduzeo njihovo ljudsko dostojanstvo, i to im je bilo nametnuto. Zato, kada mislim o jednoj državi, mislim o činjenici – zašto nismo mogli to uraditi na bolji način?”

Kongresmenka je također istaknula da želi mjesto i za Jevreje i Palestince. “Dolazim sa pozicije ljubavi, za jednakost i pravdu, zaista dolazim”, objasnila je. 

“Ponižena sam činjenicom da su moji preci morali patiti da bi se to desilo, ali neću okrenuti leđa i dozvoliti drugima da to oduzmu i reći da je to neki ekstremistički pristup jer dolaze sa pozicije… koja god da je to… podjele, nejednakosti”, dodala je Tlaib. 

‘Strašni i neosjetljivi komentari’

Reakcije su odmah uslijedile, te je izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon optužio Tlaib za antisemitizam i pokušaj da prepravi historiju svojim komentarima, dok je predsjednik Donald Trump nazavao njene komentare “strašnim i veoma neosjetljivim”. 

Tlaib je optužila svoje kritičare da propagiraju “rasističku i mrzilačku agendu”. 

“Kongresmenka ni na koji način nije veličala Holokaust, niti je rekla da je Holokaust donio smirujući osjećaj za nju”, saopćio je njen tim. 

U saopćenju se navodi da su kritike “opasne te da povećavaju retoriku mržnje onih koji žele da naštete potlačenim ljudima. Republikanska partija je dosegla novo dno”, dodaje se. 

Niz reakcija

Ovo je izazvalo niz komentara na američkoj političkoj sceni. 

Republikanski zastupnik Steve Scalise rekao je da su njeni komentari antisemitski, dodavši da je “više od šest miliona Jevreja ubijeno tokom Holokausta – nema ništa ‘smirijuće’ u toj činjenici”. 

Demokratski lideri stali su iza Tlaib na čelu sa predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi i liderom većine Stenyjem Hoyerom optužujući republikance da su izvukli njene riječi iz konteksta. 

Većina kritika je došla od republikanaca, ali su također i demokrate Jevreji izrazili svoje neslaganje sa njenim komentarima. 

Bivši američki ambasador u Izraelu Daniel Shapiro rekao je da je “ideja da su Palestinci pružili dobrodošlicu Jevrejima koji su bježali iz Evrope čudna”. 

“Razumijem da Rashida Tlaib daje glas palestinskom osjećaju gubitka. To su njeni ljudi i naslijeđe. Ali pogriješila je kada je zamijenila Izrael sa jednom državom, ili kada je govorila o nedostatku legitimiteta jevrejskih historijskih veza, ili o čudnoj ideji da su Palestinci izrazili dobrodošlicu Jevrejima koji su bježali iz Evrope tražeći utočište”, napisao je na Twitteru. 

Tlabi, demokratkinja palestinskog porijekla, ranije je bila na udaru kritika zbog komentara o izraelsko-palestinskom sukobu. 

Pored Ilhan Omar, Tlaib je jedna od prve dvije zastupnice muslimanke u historiji američkog Kongresa. Omar je također bila suočena sa osudama republikanaca zbog komentara o Izraelu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije