Državni tužitelj Barr svjedočio o Muellerovom izvještaju

Barr: Muelleru je omogućeno da dovrši svoju istragu kako je njemu odgovaralo (EPA)

Pod pritiskom demokrata u američkom Senatu, državni tužitelj William Barr svjedočio je o izvještaju specijalnog istražitelja Roberta Muellera o mogućem uplitanju Rusije u američkim predsjedničkim izborima 2016. i naveo kako je Mueller dobio široke ovlasti za vođenje istrage.

„Kao što možete vidjeti, Bobu Muelleru je omogućeno da dovrši svoju istragu kako je njemu odgovaralo“, rekao je Barr na saslušanju pred odborom američkog Senata te dodao kako je Mueller imao vrijeme, novac i izvore koji su mu bili potrebni za istragu koja je trajala 22 mjeseca.

Demokrati su optužili Barra, najvišeg američkog pravosudnog zvaničnika, da pokušava zaštititi američkog predsjednika Donalda Trumpa. Barr je branio sažetak izvještaaja koje je napravilo Ministarstvo pravosuđa uklonivši dijelove dokumenta s ciljem zaštite povjerljivih informacija.

Barr, koga je Trump imenovao državnim tužiteljem nakon što je otpustio njegovog prethodnika Jeffa Sessionsa, također je izjavio kako Rusija i druge države predstavljaju i dalje prijetnju od uplitanja u buduće američke izbore.

Prvo pojavljivanje

On je na kongresnom odboru uoči svog imenovanja rekao kako će objaviti sve one dijelove Muellerovog izvještaja koje mu dopušta zakon.

„To je i učinjeno“, rekao je Barr.

Na početku saslušanja, predsjednik odbora za pravosuđe, republikanac Lindsey Graham je rekao kako izvještaj upozorava da se Kongres usmjeri na to da zaštiti dolazeće izbore 2020. od stranih uplitanja nakon što se Rusija umiješala u izbore 2016. godine. 

„Moja pouka ovog izvještaja je ta kako je potrebno još mnogo toga učiniti da zaštitimo demokratiju protiv Rusije i ostalih loših igrača“, rekao je Graham.

Demokrati su na panelu kojeg je prevodio Senat, ispitivali Barra prilikom njegovog prvog pojavljivanja otkako je objavio izvještaj od 448 stranica, a to je bilo 18. aprila.

„Suprotno izjavama prema kojima je (Trump) potpuno oslobođen krivnje, izvještaj posebnog istražitelja je sadržavalo značajne dokaze prijestupa“, rekla je senatorica Dianne Feinstein.

Svjedočenje u maju

Ovo je prvi put da je član Trumpove administracije svjedočio o sadržaju Muellerovog izvještaja koji detaljizira povezanost između Trumpove kampanje i Moskve. Izvještaj također govori o tome da je Trump ometao istragu.

Mueller je zaključio kako dokaz nije dostatan za utvrđivanje kriminalne zavjere no nije oslobodio Trumpa od krivnje da je ometao istragu. Barr i njegov zamjenik Rod Rosenstein su utvrdili da ipak nije bilo dovoljno dokaza da je predsjednik ometao istragu.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma je također u srijedu rekao kako je dogovoreno svjedočenje Muellera pred Kongresom. Zastupnik Jerry Nadler rekao je novinarima da je ono predviđeno za maj, no još nije dogovoreno kada tačno.

Barr je rekao da neće spriječiti Muellera da svjedoči.

Izvor: Agencije