Pucnjava i žrtve na protestima u Sudanu

Aktivisti tvrde kako su snage sigurnosti pokušale silom rastjerati protest (EPA)

Sudanske snage sigurnosti u utorak su bacile suzavac na hiljade protuvladinih demonstranata i dalje okupljenih u blizini zapovjedništva vojske, koja je pucala u zrak kako bi potjerala policiju, prenose svjedoci.

Na protestu ispred Ministarstva odbrane u sudanskoj prijestolnici Khartoumu u utorak se čula teška paljba, pokazale su snimke televizije Arab.

Aktivisti tvrde kako su snage sigurnosti pokušale silom rastjerati protest, prenosi Hina.

U saopćenju objavljenom na društvenim mrežama, dodali su kako su vojnici koji brane Ministarstvo odbrane pokušali zaštititi demonstrante te su im otvorili vrata kompleksa da bi im pružili utočište.

Postoje za sada nepotvrđeni izvještaji da su poginula dva vojnika.

Nezadovoljni predsjednikom Bashirom

Prvi put u tri mjeseca nemira demonstrantima ispred Ministarstva odbrane pridružili su se istaknuti čelnici opozicije.

U Sudanu mjesecima traju mali, no ustrajni protesti, potaknuti rastom cijena kruha i nestašicom gotovine.

Protesti su se okrenuli protiv predsjednika Omara al-Bashira, bivšeg padobranca, koji je na vlasti od 1989. godine.

Međunarodni tužitelji traže njegovo izručenje zbog navodnih ratnih zločina u zapadnoj regiji Darfur, no on odbija odstupiti i tvrdi da njegovi protivnici na vlast mogu doći samo putem izbora.

Protesti su eskalirali u subotu, kada su aktivisti, u pokušaju da pridobiju vojsku na svoju stranu, marširali prema kompleksu u centru prijestolnice, u kojem je smješteno Ministarstvo odbrane, kao i Bashirova rezidencija i sjedište sigurnosnih snaga, a potom su tamo kampirali.

Aktivisti su objavili da su odabrali subotu jer je tog dana bila godišnjica vojnog puča 1985. godine. kad je zbačen dugogodišnji autokrat Gaafar Nimeiry.

Snage sigurnosti nekoliko puta su pokušale razbiti protest, no vojnici su zaštitili demonstrante, često pucajući u zrak i okruživši demonstrante kako bi ih odbranili.

Deseci poginulih u nemirima

Ministar unutrašnjih poslova Bishara Jumaa u ponedjeljak je rekao u Parlamentu da je tokom vikenda u prijestolnici ubijeno šestero ljudi, a jedna osoba je stradala u Darfuru.

Otkrio je i da je povrijeđeno 15 civila i 42 pripadnika snaga sigurnosti, a da je u Khartoumu uhapšeno 2.496 demonstranta.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u ponedjeljak je pozvao sve strane u Sudanu da se suzdrže i izbjegavaju nasilje, kao i na oslobađanje pritvorenih demonstranata, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Jumaa je kazao kako je od početka protesta poginulo 39 ljudi, od kojih su troje pripadnici snaga sigurnosti.

Aktivisti tvrde kako je poginulo 60 ljudi.

Izvor: Agencije