AKP će tražiti novo prebrojavanje glasova u Istanbulu

Prebrojavanjem dijela nevažećih listića razlika već smanjena, rekao je Yavuz (Anadolija)

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partija) danas je najavila da će od Vrhovne izborne komisije Turske tražiti ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića s prošlonedjeljnih lokalnih izbora u 38 distrikta u Istanbulu, javlja Anadolija.

Zamjenik predsjednika AK Partije Ali Ihsan Yavuz kazao je u Istanbulu kako je u toku proces ponovnog brojanja glasačkih listića koji su prvobitno proglašeni nevažećim.

Dodao je da je do sada prebrojano 70 posto takvih listića.

“Postoje organizirane neregularnosti, govorimo o organiziranim nepravilnostima“ kazao je Yavuz.

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu prema preliminarnim rezultatima vodi sa 48,71 posto osvojenih glasova u odnosu na kandidata AK Partije Binalija Yildirima koji je dobio 48,51 posto glasova.

Novo prebrojavanje, novi rezultat

AK Partija traži ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića u Istanbulu i tvrdi da bi to moglo promijeniti ishod izborne utrke.

Yavuz je danas kazao da je prebrojavanjem dijela nevažećih listića razlika već smanjena i da trenutno iznosi 16.442 glasa u korist Imamoglua.

Blizu 57 miliona registriranih birača u prošlu nedjelju je biralo lokalnu vlast u Turskoj, a najneizvjesnija utrka vođena je u najvećem turskom gradu Istanbulu.

Prema preliminarnim rezultatima, vladajuća AK Partija osvojila je najviše glasova na izborima i pobijedia je u 39 turskih provincija, uključujući i 15 velikih gradova, no izgubila je Ankaru i Izmir.

Izvor: Agencije