Austrijski FPO ne brani članstvu učešće na ekstremističkim skupovima

Christchurc, Novi zeland, Napad
Napadač je u krvavom pohodu ubio 51 muslimana i ranio desetke drugih, u najvećoj masovnoj pucnjavi na Novom Zelandu (EPA)

Austrijski vicekancelar s krajnje desnice Heinz-Christian Strache izjavio je u srijedu da neće zabraniti članovima svoje stranke da sudjeluju na događajima koje organizira ekstremistički Identitetski pokret, koji je pod istragom zbog moguće povezanosti s napadačem na džamije u Christchurchu, na Novom Zelandu.

Stracheova Slobodarska partija Austrije – FPO zadnjih je dana pod povećalom javnosti jer su njeni dužnosnici sudjelovali na protuimigrantskim skupovima u organizaciji Identitetskog pokreta i jer su Strache i drugi dužnosnici prije iskazivali potporu toj skupini na društvenim platformama.

Vicekancelar Austrije je na novinskoj konferenciji u srijedu naglasio da FPO ne dopušta članovima stranke da imaju službene funkcije u Identitetskom pokretu i da između stranke i tog pokreta ne postoje nikakve organizacijske ili financijske veze, prenosi Hina.

‘Pokret nema ništa s FPO-om’

Članovi Identitetskog pokreta “nemaju ništa s FPO-om”, rekao je on.

Kada su ga novinari upitali smiju li članovi stranke sudjelovati na događajima u organizaciji Identitetskog pokreta, odgovorio je: “Ne mogu zabraniti svojim članovima da to čine.”

Objasnio je da austrijski Ustav jamči pravo na političko okupljanje i prosvjedovanje.

Austrijski kancelar desnog centra Sebastian Kurz ponovio je u srijedu da ne smiju postojati veze između njegovih mlađih koalicijskih partnera iz FPO-a i Identitetskog pokreta.

“To ćemo jako pozorno pratiti”, rekao je.

Donacija od napadača na džamije

Austrijski tužitelji do sada su utvrdili da je austrijski Identitetski pokret početkom 2018. godine dobio donaciju od Australca Brentona Tarranta koji je optužen za ubojstvo 50 ljudi u dvije džamije na Novom Zelandu prošli mjesec.

Druge veze nisu utvrđene.

Australac je prije napada posjetio 60 zemalja, napomenuo je Kurz.

Austrija je bila jedna od 20 europskih zemalja u kojima je Tarrant boravio.

Izvor: Agencije