Trump najavio borbu protiv mogućeg opoziva

Demokrati sada vide Kongres kao posljednju nadu, poručio je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je borbu protiv bilo kakvih napora demokrata u Kongresu da pokrenu postupak za opoziv protiv njega nakon istraga posebnog tužitelja Roberta Muellera, obećavajući da će pravnu borbu prenijeti na Vrhovni sud usprkos ustavnoj moći Kongresa za opoziv.

“Ako pristaše demokrata ikada pokušaju opoziv, prvi ću se obratiti Vrhovnom sud SAD-a”, napisao je Trump na svom Twitter nalogu.

Ustav SAD-a daje “isključivu moć” opoziva Zastupničkom domu i Senatu.

Demokrati, koji kontroliraju Zastupnički dom, ostaju podijeljeni po pitanju opoziva čak i nakon što je otvorena nova fronta istrage o predsjedniku, što je izazvalo novi pravni rat s Bijelom kućom, jer se Trump žestoko bori protiv bilo kojeg novog kongresnog nadzora, prenosi Reuters.

Oprez demokrata

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi i drugi demokratski lideri i dalje su oprezni u pogledu opoziva Trumpa prije predsjedničkih izbora 2020. godine, dok liberalnije krilo stranke zahtjeva taj postupak.

Nalazi posebnog tužitelja Muellera, objavljeni prošlog tjedna, pokazali su da je Trump opstruirao pravdu i nagovijestili da bi se Kongres mogao pozabaviti time je li predsjednik prekršio zakon.

Mueller je također zasebno zaključio da nije bilo dovoljno dokaza kako bi se utvrdila bilo kakva veza između predsjedničke kampanje Trumpa 2016. godine i Moskve.

Trump je rekao da su rezultati otklonili sumnju u njega i pozvao na istragu o početku istrage.

“Čekali smo Muellera i pobijedili, tako da demokrati sada vide Kongres kao posljednju nadu”, napisao je Trump na Twitteru. 

Izvor: Agencije