Trump: Cohenovo saslušanje pridonijelo neuspjehu samita s Kimom

Cohen je osuđen na tri godine zatvora zbog krivokletstva u Kongresu i povrede izbornog zakona (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je javno saslušanje njegova bivšeg odvjetnika Michaela Cohena pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom možda pridonijelo neuspjehu njegova susreta na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u Hanoju prošlog tjedna.

U nizu objava na Twitteru Donald Trump je nazvao Michaela Cohena “lašcem i prevarantom”.

Usto je kritizirao odluku istražnog povjerenstva Zastupničkog doma u kojemu demokrati imaju većinu da organizira saslušanje u trenutku kada se u Vijetnamu održava summit o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Summit koji je počeo u srijedu naglo se završio sutradan pošto su se dvije strane razišle bez planirane zajedničke izjave.

“Ponekad treba otići” s pregovora, rekao je stanar Bijele kuće, protumačivši da su razgovori zapeli na pitanju gospodarskih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji zbog njezinih zabranjenih programa, nuklearnog i balističkog.

Cohen: Trump je rasist i prevarant

“Činjenica da demokrati javno saslušavaju notornog lašca i prevaranta dok traje veoma važan nuklearni summit sa Sjevernom Korejom možda je novo dno američke politike i možda je pridonijelo” neuspjehu summita, napisao je američki predsjednik u objavi na Twitteru.

“Takvo što još nije viđeno u vrijeme dok predsjednik boravi u inozemstvu. Sramota!”, dodao je.

Michael Cohen koji je izbačen iz odvjetničke komore u prosincu 2018. je osuđen na tri godine zatvora zbog krivokletstva u Kongresu i povrede izbornog zakona  – što je počinio, rekao je, kako bi zaštitio Donalda Trumpa – i zbog porezne prijevare.

U zatvor će biti sproveden 6. svibnja.

Na saslušanju je dao iskaz koji jako tereti njegova šefa.

Predsjednik Trump je “rasist, lupež i prevarant”, rekao je tada Michael Cohen.

Izvor: Agencije