‘Žuti prsluci’ u povorci mira od juga Francuske do Pariza

Politiku Emmanuela Macrona demonstranti smatraju favoriziranjem bogatih i velikih preduzeća (EPA)

“Žuti prsluci” s jugoistoka Francuske najavili su u petak da će krenuti na povorku mira do Pariza, nadajući se da će im se ondje pridružiti povorke demonstranata iz drugih regija kako bi zajedno zatražili održavanje referenduma.

Prvi demonstranti krenut će u nedjelju iz Bouloua, na granici sa Španijom, a druga grupa 16. februara iz Marseillea. Dvije grupe trebale bi zajedno stići u Pariz 17. marta, navodi HINA.

Fiskalna i socijalna pravda

“U kontaktu smo s drugim ‘žutim prslucima’ koji će krenuti iz Bretagne, Dunkerquea, Bordeauxa i Strasbourga kako bi nam se pridružili u glavnom gradu”, rekla je Sarah C. iz Garda, na jugu zemlje, dodavši:

“Borimo se za fiskalnu i socijalnu pravdu, ekologiju i pružanje podrške demonstrantima žrtvama policijskog nasilja i nepravednih odluka pravosuđa.”

Prolazeći etape od 25 do 35 kilometara, demonstranti, kojima će smještaj i hranu na putu osiguravati drugi ‘žuti prsluci’, ističu da se žele boriti i za zaštitu okoline, za koju, kako kažu, predsjednik Emmanuel Macron nije učinio ništa.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada