Glavni tužilac: Društvene mreže prijetnja po iransku sigurnost

Twitter
Odluka će stupiti na snagu 22. novembra (EPA)

Glavni iranski tužilac Mohammad Jafar Montazeri izjavio je da društvene mreže predstavljaju prijetnju po sigurnost njegove zemlje. 

Iranski mediji objavili su kako je Montazeri poručio da društveni mediji negativno djeluju na društveni moral. 

“Na društvenim mrežama postoje brojni negativni elementi, kao što su kriminal i ubistva. Takvi elementi ne narušavaju samo strukturu društva i porodice, oni su istovremeno i prijetnja po državnu sigurnost”, rekao je Montazeri, prenosi Anadolija.

Dodao je kako je neopravdano stvorena percepcija da iransko pravosuđe nastoji u potpunosti onemogućiti pristup društvenim mrežama u toj zemlji, te istakao da “termin ‘ograničiti pristup’ ne znači u potpunosti zabraniti pristup društvenim mrežama”.

‘Zabrana pristupa potreba’

Montazeri je prošle sedmice govorio na konferenciji u jugoistočnoj iranskoj pokrajini Sistan i Beludžistan, a jedna od tema bila je i pristup društvenim mrežama u njegovoj zemlji.

“Zabrana pristupa potreba je u našoj zemlji. Postoje strukture koje misle da je zabrana pristupa povezana s historijskim procesom, ali to nije tačno. Moramo spriječiti mlade ljude da se okrenu ka pogrešnim centrima”, rekao je Montazeri.

Iako je Twitter zabranjen u Iranu, najviši iranski zvaničinci koriste tu društvenu mrežu, uključujući vjerskog vođu, ajatolaha Alija Khameneija, predsjednika Hassana Rouhanija i ministra vanjskih poslova Javada Zarifa. 

Izvor: Agencije