Macron proglasio 24. april Danom sjećanja na genocid nad Armenima

Emmanuel Macron također odao počast francuskom šansonjeru armenskog podrijetla Charlesu Aznavouru (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je proglasio 24. april Nacionalnim danom sjećanja na genocid nad Armenima, što je pitanje koje redovito izaziva trzavice između Turske i zemalja EU-a.

Macron je tako ispunio obećanje koje je dao tokom predizborne kampanje 2017., da će unijeti u kalendar dan sjećanja na taj događaj, što je gesta koju su Armeni u Francuskoj nestrpljivo očekivali.

Francuski je predsjednik svoju odluku objavio na godišnjoj večeri Koordinacije vijeća armenskih organizacija u Francuskoj.

“Francuska je prije svega zemlja koja zna pogledati historiji u oči, koja je osudila među prvima ubojiti progon armenskog naroda”, rekao je Macron.

Francuska je 2001. službeno priznala genocid nad Armenima.

Turska odbacuje termin genocid

Na ovaj je način Emmanuel Macron također odao počast francuskom šansonjeru armenskog podrijetla Charlesu Aznavouru koji je umro 1. oktobra prošle godine.

Počast je odao i kompozitoru Michelu Legrandu preminulom u januaru, čija je majka bila armenskog porijekla.

Turska priznaje da su mnogi Armeni koji su živjeli u Osmanskom carstvu bili ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali spori brojke i odlučno odbacuje termin genocid koji koristi velik broj zemalja kada govori o tom masakru.

Po Armeniji, radilo se o genocidu u kojem je poginulo približno milion i pol Armenaca.

Izvor: Agencije