Di Maio sa Žutim prslucima: Vjetrovi promjena prešli preko Alpa

Žuti prsluci, Francuska, Protest
Luigi di Maio i Matteo Salvini i ranije su podržali 'Žute prsluke', ali i osudili nasilje (EPA)

Zamjenik premijera Italije i čelnik Pokreta pet zvjezdica Luigi di Maio sastao se s vođama pokreta “Žuti prsluci” u Parizu.

O tom je susretu na Twitteru poručio: “Vjetrovi promjena prešli su preko Alpa”, prenosi Tanjug.

On je i ranije izrazo podršku pokretu, a prenoseći tu vijest, agencija Reuters ocjenjuje da će ovaj Di Maiov potez pogoršati već loše odnose između Francuske i Italije.

Di Maio je početkom siječnja pružio podršku francuskom pokretu “Žuti prsluci”.

Vlade predstavljaju interese elite i privilegiranih 

“‘Žuti prsluci’, ne posustajte”, napisao je Di Maio tada na blogu Pokreta pet zvjezdica te naveo: “Pokret pet zvjezdica spreman vam je pružiti potrebnu podršku. Kao i vi, i mi snažno osuđujemo one koji su izazvali nasilje na prosvjedima, ali dobro znamo da je vaš pokret miroljubiv.”

Ocijenio je da Vlada Emmanuela Macrona nije na visini očekivanja naroda i dodao da neke političke odluke u Francuskoj mogu utjecati i na Europu.

Prema njegovim riječima, kako su prenijele tada agencije, francuska Vlada, kao i mnoge vlade, prisutna je samo da bi predstavljala interes elite i privilegiranih, a ne interes naroda.

Podršku “Žutim prslucima” dao je i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, ali je dodao da apsolutno osuđuje svaku epizodu nasilja.

Zakon protiv nasilnih protesta

U francuskom Parlamentu u utorak je usvojen zakon koji treba omogućiti suzbijanje nasilnih prosvjeda, što bi bio svojevrstan odgovor na antivladine prosvjede pokreta “Žutih prsluka”, koji traju već tri mjeseca.

Unatoč kritikama da bi mogao ograničiti građanske slobode, zakon je prošao Narodnu skupštinu sa 387 glasova, prije svega zahvaljujući velikoj većini koju u ovom tijelu ima vladajuća stranka Republika u pokretu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Prema službenim podacima, blizu 2.000 osoba je ozlijeđeno od početka održavanja prosvjeda 17. studenog prošle godine.

Istovremeno, 10 osoba je poginulo u prometnim nesrećama povezanim s aktivnostima “Žutih prsluka”.

Izvor: Agencije