Protiv Benjamina Netanyahua bit će podignuta optužnica

Benjamin Netanyahu
Stranke Yisrael Beiteinu i Ujedinjena desnica informirale su izraelskog predsjednika o svojoj preporuci (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bit će optužen za jedan slučaj mita i dva slučaja pronevjere i povrede povjerenja, objavila je danas izraelska televizija, citirajući Ministarstvo pravde.

Iako očekivana, navedena odluka produbit će neizvjesnost u vezi s izbornom utrkom u Izraelu.

Zvanično podnošenje optužbi, koje uključuju podmićivanje, prevaru i kršenje povjerenja, zavisit će od ishoda neophodnog saslušanja, a ono će se dogoditi vjerovatno nakon izbora 9. aprila, kad Netanyahu može pokušati odgovoriti državnog tužioca da ga tereti.

Netanyahu, koji na aprilskim izborima traži četvrti uzastopni mandat na premijerskoj poziciji, poriče nedjela.

Istraga o njemu trajala je više od dvije godine. 

‘Lov na vještice’

Optužnica protiv Netanyahua bila bi prva u historiji Izraela protiv aktuelnog premijera.

Njegova stranka Likud navedene optužbe nazvala je “političkim progonom”, dok je Netanyahu u današnjem obraćanju mogućnost podizanja optužnice protiv njega nazvao “lovom na vještice” i planom kojim njegovi politički protivnici žele srušiti njegovu desnu vladu.

Rekao je da je na meti neviđene klevetničke kampanje i da na kraju svega od sumnji u njega neće biti ništa.

“Ljevica savršeno dobro zna da nas ne može pobijediti na izborima, pa već tri godine organizira neviđen lov na vještice ne bi li srušila desnu vladu koju vodim i na njeno mjesto postavila lijevu vladu”, rekao je.

“Ta kula od karata srušit će se do temelja nakon izbora. Planiram vam služiti kao premijer još dugi niz godina”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera