Cohen: Ako Trump izgubi izbore, neće biti mirnog preuzimanja vlasti

Cohen je u srijedu javno svjedočio pred Odborom za nadzor Zastupničkog doma o Trumpovoj ulozi u nekim krivičnim djelima (EPA)

Ukoliko predsjednik SAD-a Donald Trump izgubi na izborima 2020. godine, njegov nasljednik neće moći mirno preuzeti kontrolu nad Bijelom kućom, izjavio je Trumpov bivši lični advokat Michael Cohen.

“Znajući svoje iskustvo sa Trumpom, plašim se da, ukoliko izgubi na izborima 2020. godine, neće doći do mirnog prijenosa vlasti”, rekao je Cohen u svjedočenju pred Nadzornim komitetom Predstavničkog doma američkog Kongresa, prenosi Reuters.

Cohen, koji je ranije izjavljivao da bi “popio metak” za Trumpa, kaže da je njegova bojazan oko 2020. godine jedan od glavnih razloga što je odlučio da svjedoči, navodi Reuters.

Kako kaže, priznao je svoje greške i posvjedočio o njima javno i pod zakletvom.

“Radio sam stvari i djelovao sam nepropisno, ponekad na volju Trumpu. Slijepo sam pratio njegove zahtjeve. Moja lojalnost prema njemu koštala me svega – sreće moje porodice, moje dozvole za bavljenjem pravom, moje kompanije, mog životnog dostignuća, moje časti, ugleda, a uskoro i moje slobode. Neću sjediti i šutiti i dozvoliti mu da isto uradi našoj zemlji”, rekao je Cohen.

‘Osramoćeni kriminalac’

Cohen je u srijedu javno svjedočio pred Odborom za nadzor Zastupničkog doma o Trumpovoj ulozi u nekim krivičnim djelima za koja je Cohen prošle godine priznao krivicu.

Današnje dobrovoljno javno svjedočenje 52-godišnjeg advokata drugo je od tri uzastopna dana davanja iskaza pred više kongresnih odbora. Dva saslušanja bit će održana iza zatvorenih vrata.

Trump i Cohen počeli su se razilaziti prošle godine, a njihov odnos potpuno je puknuo nakon što je Cohen u augustu priznao krivicu za više optužbi, uključujući izbjegavanje poreza, laganje pred Kongresom, kršenje zakona o finansiranju političkih kampanja, zbog čega je osuđen na tri godine zatvora.

Kaznu bi trebao početi služiti u maju.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders saopćila je uoči svjedočenja da “osramoćeni kriminalac Michael Cohen ide u zatvor zbog laganja pred Kongresom i davanja drugih lažnih iskaza”.

Izvor: Agencije