Izbori u Nigeriji odgođeni za narednu subotu

Predsjednički izbori 2011. i 2015. godine također su bili odgođeni zbog logističkih i sigurnosnih problema (EPA)

Predsjednički izbori u Nigeriji, koji su trebali biti održani u subotu, odgođeni su za sedamu dana, rekao je čelnik tamošnje izborne komisije samo nekoliko sati prije nego su trebala biti otvorena glasačka mjesta, prenose agencije.

U obraćanju novinarima rano u subotu, čelnik Nezavisne nacionalne izborne komisije – INEC Mahmood Yakubu rekao je kako je odgoda potrebna da bi se održali “slobodni i pošteni izbori”.

“Komisija je došla do zaključka da održavanje izbora kao što je bilo predviđeno više nije izvedivo. Shodno tome, odlučila je da će odgoditi izbore za predsjednika i parlament za subotu, 23. februar”, kazao je Yakubu.

Odgoda će omogućiti komisiji da tačno utvrdi probleme kako bi se “zadržao kvalitet naših izbora”, dodao je on.

Tijesna izborna utrka

Predsjednik Nigerije Muhammadu Buhari pred sobom ima vrlo tijesnu izbornu utrku u najvećoj ekonomiji Afrike, najvećem proizvođaču nafte i najmnogoljudnijoj državi na kontinentu, gdje mu je glavni opozicijski protivkandidat poslovni čovjek i bivši potpredsjednik Atiku Abubakar.

Predsjednički izbori 2011. i 2015. godine također su bili odgođeni zbog logističkih i sigurnosnih problema.

Buhari je odmah osudio glavnu opozicijsku Narodnu demokratsku stranku – PDP i kritizirao izbornu komisiju za odgodu izbora, dok je PDP izrazio žaljenje zbog odgode.

Za mjesto predsjednika Nigerije takmiče se 72 kandidata, a favoriti su Buhari i Abubakar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO