Pozivi na gašenje saudijske aplikacije koja ograničava putovanje žena

Nekoliko slučajeva mladih žena koje traže azil u inostranstvu zbog represije pojačalo je pritisak na Rijad (Reuters)

Popularne prodavnice mobilnih aplikacija, Appleov ‘App Store’ i Googleov ‘Play Store’, u ponudi i dalje imaju spornu aplikaciju saudijske vlade  – Absher, koja omogućuje muškarcima u zemlji da prate kretanje svoje ženske rodbine i spriječi njihovo putovanje.

Kako navodi Washington Post, aplikacija koju je napravilo saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, funkcioniše kao portal elektronske Vlade i elektronski servis, i nudi opcije kao što su – zahtjev za pasošem, rodnim listom, registracije vozila ili druge dokumentacije.

Ali, kako je otkriveno u prošlosedmičnom članku Business Insidera, aplikacija također omogućuje muškarcima u Saudijskoj Arabiji da „odrede kada i kako žene mogu prelaziti granicu, i dobijaju SMS poruke, gotovo u stvarnom vremenu, o tome gdje se nalaze.“

Kretanje žena u Saudijskoj Arabiji

Absher može biti korišten kako bi se žene mogle ograničiti na određene lokacije na koje smiju putovati, kao i totalnu zabranu putovanja van države, a sistem SMS notifikacije se koristi kako bi upozorio muškarce ako se žena odluči na odlazak.

U Saudijskoj Arabiji, ženi je zabranjeno da putuje bez dozvole takozvanog muškog staratelja, čuvara. U takvom sistemu, njima je potrebna dozvola muškarca kako bi odlazile u školu, upravljale sa radom i finansijama, udavale se te putovale unutar ili van zemlje.

Od žena se također traži da imaju muške pratnje u mnogim situacijama i općenito imaju manje prava od muškaraca i mogu biti uhapšene zbog „neposluha“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije navodi da Absher ima jedanaest miliona korisnika, prenosi Washington Post.

Kritičari kažu da aplikacija krši pravila korištenja i politike Apple i Google prodavnica, kao što su zlostavljanje i uznemiravanje.

Kritike aplikacije

„Pozivamo Google i Apple da istraže rizik kršenja ljudskih prava žena, što olakšava aplikacija, i ublaži štetu koju aplikacija ima na žene“, rekao je Amnesty International u izjavi za Washington Post. „Korištenje aplikacije Absher kako bi se ograničilo kretanje žena još jednom naglašava uznemirujući sistem diskriminacije protiv žena pod zaštitom sistema kojem je potrebna značajna reforma ljudskih prava u državi, znatno više od društvenih ili ekonomskih reformi.“

Istraživačica Humans Rights Watcha Rotha Begum izjavila je za NPR kako je aplikacija „ustvari dizajnirana za muškarce. Naravno, strašno je uvredljivo i ponižavajuće za žene, u mnogim slučajevima djeluje kao čisto zlostavljanje, jer se muškarcima daje potpuna kontrola nad kretanjem žene.“

Američki Demokratski senator Ron Wyden također je napao Google i Apple zbog ponude aplikacije u prodavnicama, rekavši da je to „nesavjesno“ i omogućuje „praksu zlostavljanja žena u Saudijskoj Arabiji.“

Kritike aplikacije uslijedile su nakon slučaja Rahafe Muhammad, saudijske tinejdžerke koja je pobjegla iz Saudijske Arabije te dobila azil u Kanadi. Njen bijeg i kritika saudijske vlade još jednom su usmjerili pažnju na zakone muškog skrbništva.

Pozivi na promjene dolaze usred trajnog skandala oko ubistva novinara Jamala Khashoggija u oktobru 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, zaključuje Washington post.

Izvor: Agencije