Pravni stručnjaci: Trump je počinio djela koja zaslužuju opoziv

Trump je prvi predsjednik u historiji SAD-a koji je pokušao u potpunosti opstruirati istragu za opoziv, navodi se u izvještaju odbora za obavještajna pitanja (EPA)

Troje pravnih stručnjaka reklo je zastupnicima da u potpunosti vjeruju kako je američki predsjednik Donald Trump počinio djela za koja je zaslužio opoziv, u trenutku kad je počela druga faza istrage koju vodi Odbor za pravosuđe američkog Kongresa, javlja dpa.

Četvrti stručnjak Jonathan Turley kojega su republikanci pozvali na svjedočenje, osporio je te tvrdnje rekavši da one nisu dovoljne te optužio demokrate da vode istragu dopustivši da emocije, posebno srdžba, utječu na prosudbu, prenosi Hina.

“Predsjednik Trump počinio je zlodjela i prekršaje koji zaslužuju opoziv, koruptivno zloupotrijebivši predsjedničku dužnost”, tvrdi Noah Feldman, profesor ustavnog prava na Harvardu, koji je bio prvi svjedok kojeg su pozvali demokrati.

Feldman je rekao da je Trump zloupotrijebio svoj položaj i da potkopava nacionalne interese “u korist ličnog političkog probitka” na skorašnjim izborima, izvršivši pritisak na Ukrajinu da podigne prašinu u vezi njegovog političkog suparnika Joea Bidena.

“Uplitanje strane vlade u naše izbore posebno je ozbiljna zloupotreba moći”, rekla je druga svjedokinja Pamela Karlan, profesorica sa Stanforda. “Predsjednik Trump mora preuzeti odgovornost”, naglasila je.

Strano uplitanje

Zabrinutost zbog stranog uplitanja u izbore već dugo vremena baca sjenu na Trumpa. Izvještaj posebnog savjetnika Roberta Muellera, objavljeno ove godine, pokazuje da je Rusija djelovala 2016. pomažući Trumpu u izborima.

Tema koja se pojavila svjedočenjem troje svjedoka je osjećaj hitnosti u provedbi istrage u vezi opoziva, dok se zemlja približava izborima, za manje od godinu dana.

“Ne opozovete li predsjednika koji je učinio ono što je učinio ovaj predsjednik … tada zapravo kažete da je u redu da ide dalje i učini to ponovno”, rekla je Karlan.

“Ako ono o čemu govorimo ne zaslužuje opoziv, tada ništa ne zaslužuje opoziv”, rekao je Michael Gerhardt, sa univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Druga faza istrage za opoziv usredotočuje se na ustavni okvir te će vjerojatno voditi tome da demokratski zastupnici protiv Trumpa izvuku članke koji se odnose na opoziv.

Prva faza istrage zaključena je objavljivanjem izvještaja odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma u utorak u kojemu se zaključuje se da je američki predsjednik Donald Trump stavio “lične interese” ispred nacionalnih te zloupotrijebio svoje ovlasti.

Lični interesi

“Predsjednik je stavio svoje lične političke interese ispred nacionalnih interesa SAD-a, nastojao je potkopati integritet procesa izbora američkog predsjednika te je ugrozio američku nacionalnu sigurnost”, stoji u izvještaju na 300 stranica Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma koje vode demokrati, a koje sažima svjedočenja visokih zvaničnika pred tim odborom u postupku za opoziv Donalda Trumpa.

Izvještaj navodi zloupotrebu ovlasti, te naglašava da je Trump koristio američku vojnu pomoć i poziv za posjetu Bijeloj kući kako bi uvjerio ukrajinskog kolegu da pokrene istragu koja bi politički koristila Trumpu.

Demokrati, koji su počeli formalni proces istrage za opoziv u septembru, također su optužili Trumpa da je ulagao napore kako bi opstruirao istragu, među ostalim odbijao je dati dokumente, neuspješno je pokušavao blokirati vladine zvaničnike da svjedoče te je zastrašivao svjedoke.

“Donald Trump prvi je predsjednik u historiji SAD-a koji je pokušao u potpunosti opstruirati istragu za opoziv koju je pokrenuo Zastupnički dom”, navodi se u izvještaju odbora za obavještajna pitanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO