Pakistan pozvao OIC da digne glas u odbranu prava muslimana u Indiji

U Indiji živi 200 miliona muslimana i to je druga zemlja na svijetu po brojnosti muslimana (Reuters)

Vlasti Pakistana pozvale su Organizaciju islamske saradnje (OIC) da stane u zaštitu muslimana u Indiji, javlja Anadolija.

“Nadamo se da će OIC sazvati sjednicu ministara vanjskih poslova u Islamabadu i zajednički podići glas za indijske muslimane“, poručio je šef pakistanske diplomacije Shah Mahmood Qureshi novinarima u njegovom rodnom gradu Multanu.

Komentirajući reformu Zakona o državljanstvu u Indiji koje je u podređenom položaju ostavilo muslimanske imigrante iz susjednih država, Qureshi je kazao da su na političkoj sceni u Indiji aktivni sekularisti i zagovarači hinduističke dominacije, a da manjine i intelektualci protestiraju zbog kontraverznih reformi.

On je najoštrije osudio i blokadu koju su vlasti Indije uvele u Kashmiru.

Muslimani postaju podređeni

“Indijske vlasti su ljude u Kashmiru zatvorile u otvoreni zatvor na pet mjeseci nakon što su proglasile vanredno stanje u toj regiji. Međutim, ne možete cijelu Indiju staviti pod vanredno stanje i cijeli svijet je vidio pravo lice Indije“, poručio je Qureshi.

Povod za val masovnih protesta u Indiji je provedena reforma Zakona o državljanstvu koja je u podređen položaj dovela muslimane imigrante.

To je prva reforma Zakona o državljanstvu u Indiji nakon 64 godine kojom imigranti iz susjednih zemalja Bangladeša, Pakistana i Afganistana nakon šest godina dobijaju pravo na državljanstvo Indije, ali samo ako su pripadnici šest vjerskih zajednica, uključujući budističku, hinduističku, kršćansku.

U Indiji živi 200 miliona muslimana i to je druga zemlja na svijetu po brojnosti muslimana, a kritičari posljednjih reformi upozoravaju da indijske vlasti stavljaju muslimane u podređen položaj građana drugog reda.

Izvor: Agencije