Sukob demonstranata i policije tokom protesta u Parizu

Sukob policije i grupe od 30-ak demonstranata izbio je na stanici Lyon u Parizu (EPA)

U Parizu je danas izbio manji sukob demonstranata i policije tokom protesta zbog planova francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da provede reformu penzijskog sistema koji su ušli u 19. dan.

Sukob policije i grupe od tridesetak demonstranata izbio je na stanici Lyon u Parizu, objavila je francuska TV-stanica BFM.

Demonstranti su upalili baklje i bacali petarde, zbog čega se nad stanicom, jednom od najprometnijih u Parizu, nadvio dim, objavio je Reuters.

Pritisak na Macrona

Tanjug prenosi da demonstranti protestima pokušavaju izvršiti pritisak na Macrona da odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine.

Macron je prije dva dana pozvao sindikate zaposlenih u sektoru transporta da obustave štrajk zbog penzijske reforme tokom božićnih praznika kako ne bi došlo do ometanja funkcioniranja saobraćaja.

“Štrajk je opravdan i zaštićen Ustavom, ali mislim da ima trenutaka u životu zemlje kad je dobro napraviti prekid iz poštovanja prema porodicama i porodičnom životu”, rekao je Macron.

Tada je naveo da pauza u štrajku ne bi značila da sindikati odustaju od svojih zahtjeva nego bi pokazala “osjećaj odgovornosti i poštovanja prema građanima Francuske” koji su ponekad daleko i koji žele biti s porodicama tokom praznika.

Izvor: Agencije