Twitter uklonio 5.929 saudijskih naloga

Dječaku iz grada Tampa prijeti 30 tačaka optužnice (AP)

Twitter je objavio da je uklonio gotovo 6.000 računa zbog sumnje da su povezani sa informativnom operacijom saudijskih vlasti.

U postu je ta društvena mreža je naveo da su uklonjeni računi širili poruke koje su afirmativne po saudijske vlasti, većinom kroz „agresivno lajkanje, retvitanje i odgovaranje“.

Twitter tvrdi da su tvitovi, od kojih je većina pisana na arapskom jeziku, također pojačavali diskusije o sankcijama Iranu i nastupima saudijskih zvaničnika u zapadnim medijima.

Tih 5.929 računa je dio velike grupe od 88.000 naloga koji su uključeni u „spamovsko ponašanje“ u širokom spektru tema.

No, Twitter nije ukinuo sve te račune, jer postoji mogućnost da su neki od njih hakirani.

Taktika kontrole govora 

Twitter je 2018. godine počeo arhivirati tvitove i medije za koje smatra da su povezani sa informativnim operacijama država, te je zatvorio oko 200.000 kineskih naloga koji su ciljali na proteste u Hong Kongu.

Saudijske vlasti nisu komentirale ovu informaciju.

U septembru, Twitter je suspendovao nalog Sauda al-Qahtanija, višeg bliskog savjetnika saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji je služio i kao direktor odjela za cyber sigurnost.

Al-Qahtani je bio povezan sa ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Saudijske vlasti koriste različitu taktiku da kontrolišu govor i spriječe reformatore i aktiviste da se organizuju.

Rijad, također, pribjegava i hapšenju i zatvaranju korisnika Twittera.

Izvor: Al Jazeera i agencije