SAD podignuo dobnu granicu za kupnju cigareta i e-cigareta

Prema anketi 27,5 posto učenika završnih razreda srednje škole pušilo je elektronsku cigaretu u posljednjih mjesec dana (AP)
Prema anketi 27,5 posto učenika završnih razreda srednje škole pušilo je elektronsku cigaretu u posljednjih mjesec dana (AP)

Američki kongres prihvatio je zakon kojim dobnu granicu za kupnju cigareta i elektronskih cigareta podiže s 18 na 21 godinu na cijelom području Sjedinjenih Američkih Država.

Time su nikotin i elektronske cigarete uvršteni uz alkohol i kanabis (u američkim saveznim državama gdje je kanabis legaliziran) na popis proizvoda nedostupnih mladima do 21 godine.

Do sada je takav zakon vrijedio u 19 od 50 američkih država, a prema novom saveznom zakonu vrijedi za sve od Aljaske do Floride. 

Zakon će stupiti na snagu za devet mjeseci koliko će biti potrebno da se objave u službenim glasilima kao i sankcije za prekršitelje. 

Novi zakon donesen je u sklopu borbe protiv elektronskih cigareta koje su zadnjih godina jako popularne među srednjoškolcima, pri čemu sve manje ljudi konzumira alkohol i tradicionalne cigarete.

Zabrana aroma

Prema anketi 27,5 posto učenika završnih razreda srednje škole pušilo je elektronsku cigaretu u posljednjih mjesec dana, navodi vlada i uspoređuje s godinom 2016. godine, kada je broj uživatelja iznosio 11,3 posto. 

Administracija predsjednika Donalda Trumpa željela je u septembru donijeti zakon kojim bi posve zabranila upotrebu aromatiziranih elektronskih cigareta.

Ljetos se dogodila kriza vezana uz pušače e-cigareta koji su pobolijevali na pluća. Velika istraga pokazala je da je uzročnik te bolesti sastojak koji se dodaje u kanabis koji se prodaje na crnom tržištu, acetat vitamina E.  Do danas je registrirano 2.409 oboljelih, a umrle su 52 osobe. 

Predsjednik Trump morao je odustati od zabrane aroma jer su ga savjetnici uvjerili da bi time izgubio glasove na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Izvor: Agencije 


Povezane

Ove sedmice u Al Jazeera Svijetu izvještavamo o humanitarnoj krizi u Burkini Faso. Tragamo za odgovorima na pitanja kako Malezija rješava problem zagađenja zraka, koji je nastao zbog požara u susjednim zemljama, te koliko modna industrija trpi zbog Trumpovog trgovinskog rata s Kinom. Tu je i priča o upozorenjima zdravstvenih organizacija ne negativne efekte konzumiranja […]

Sjedinjene Države planiraju uvođenje prve zakonske regulative za elektronske cigarete. Zakon predviđa zabranu prodaje ovih proizvoda maloljetnicima, ali i marketinška ograničenja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO