Ambasador SAD-a: Ruski plaćenici ratuju u Libiji

SAD je optužio Rusiju za direktno uplitanje u sukobe u Libiji i izazivanje dodatne destabilizacije (EPA)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Libiji Richard Norland optužio je Rusiju za direktno uplitanje u sukobe u Libiji i izazivanje dodatne destabilizacije te regije, javlja Anadolija.

Norland je u razgovoru s novinarima u Tunisu izjavio da su u sukobe u Libiji uključeni plaćenici iz ruske sigurnosne kompanije Vagner i da se bore u redovima snaga lojalnih separatističkom vođi i generalu Khalifi Haftaru.

“Sa zabrinutošću pratimo regionalne tenzije koje izazivaju sukobi u Libiji. Ulaskom Rusije u sukobe u Libiji porastao je broj civilnih žrtava”, kazao je Norland.

Također je rekao da vojno rješenje libijske krize nije prihvatljivo jer bi došlo do velikih civilnih žrtava i nenadoknadivih šteta.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011, kada je ubijen Muammar Gaddafi. Otad su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Ofanziva na Tripoli

Haftarov tabor podržavaju neke zemlje, kao što su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju uživa priznanje od Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice.

Vođa snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom “Borkan al-Ghadab”.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u sukobima u Tripoliju poginulo je najmanje 1.000, a ranjeno 5.000 osoba.

Vlasti u osam zapadnolibijskih gradova, uključujući i Misratu, proglasile su mobilizaciju za borbu protiv prijetnje Haftara i njemu odanih snaga s istoka Libije. U saopćenju su pozvali na koordinirano djelovanje u pripremi za odgovor na mogući Haftarov napad.

Izvor: Agencije