Johnson želi do kraja 2020. novi trgovinski sporazum s EU-om

Boris Johnson je sazvao prijevremene parlamentarne izbore kako bi konačno riješio pitanje Brexita (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson provest će Brexit do 31. januara i potom do kraja 2020. godine dogovoriti novi trgovinski sporazum s Evropskom unijom, izjavio je u nedjelju ministar u vladi Michael Gove.

Johnson je prošle sedmice trijumfirao na prijevremenim parlamentarnim izborima, koje je sazvao kako bi konačno riješio pitanje Brexita, koje je zapelo u slijepoj ulici, prenosi Hina.

Pridobivši na svoju stranu mnoge tradicionalno laburističke birače iz sjeverne srednje Engleske, on je poručio da će voditi “narodnu vladu”.

“Apsolutno mogu potvrditi da ćemo relativno brzo imati priliku glasati o prijedlogu sporazuma o povlačenju i tada se pobrinuti da se usvoji prije 31. januara”, kazao je Gove.

Rishi Sunak, zamjenik britanskog ministra finansija, rekao je da će vlada prijedlog sporazuma o povlačenju uputiti u Parlament na ratifikaciju prije Božića, kako bi se ministri mogli posvetiti ostalim vladinim prioritetima, poput povećanja izdvajanja za javno zdravstvo.

Barnier: Teški i zahtjevni pregovori

Što se tiče novog trgovinskog sporazuma, Gove je novinarima kazao da će dvije strane trgovinski pakt zaključiti do kraja 2020. godine.

“Biti ćemo u poziciji da EU napustimo prije 31. januara naredne godine, a potom ćemo s Unijom dovršiti razgovore o novom okviru o slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji, koju ćemo imati već do kraja iste godine”, dodao je ministar.

Glavni evropski pregovarač Michel Barnier sumnja da će se trgovinski sporazum brzo zaključiti.

Ti će pregovori, kako je rekao prošlog mjeseca, biti “teški i zahtjevni” te je upozorio Britance da EU “neće tolerirati nepoštenu konkurentnu prednost”.

Izvor: Agencije