Dvojici bivših alžirskih premijera zatvorske kazne zbog korupcije

Demonstranti u Alžiru tvrde da predsjednički izbori koji se održavaju u četvrtak neće biti pravedni (EPA)

Alžirski sud osudio je u utorak dvojicu bivših premijera na višegodišnje kazne zatvora zbog korupcije, dva dana prije predsjedničkih izbora.

Ahmed Ouyahia, koji je bio premijer četiri puta, dobio je 15 godina zatvora, a Abdelmalek Sellal, koji je bio premijer dva puta, 12 godina zatvora, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Oni su odbacili sve optužbe, uključujući “pronevjeru javnog novca, zloupotrebu ovlasti i odobravanje nedopuštenih privilegija”.

Sud je, također, na deset godina zatvora osudio dvojicu bivših ministara industrije, kao i petoricu istaknutih poslovnih ljudi, koji su dobili tri do sedam godina zatvora.

Mnogi su bivši visoki zvaničnici u pritvoru dok vojska pokušava smiriti masovne demonstracije, koje su počele u februaru, sa zahtjevom za krivični progon zvaničnika osumnjičenih za korupciju i uklanjanje vladajuće elite s dužnosti.

Korupcija u automobilskoj industriji

Vojni sud u septembru je izrekao duge kazne zatvora nekad nedodirljivom šefu obavještajne službe i najmlađem bratu bivšeg predsjednika Abdelaziza Bouteflike.

Bouteflika je u aprilu podnio ostavku pod pritiskom masovnih demonstracija.

Demonstranti tvrde da predsjednički izbori, koji će biti održani u četvrtak, neće biti pravedni, a izbore smatraju jedinim putem za izlazak iz krize.

Presuda izrečena u utorak odnosi se na korupciju u automobilskoj industriji i tajno finansiranje Bouteflikine kampanje za izbore koji su ranije ove godine odgođeni, a na kojima je pokušavao osvojiti peti petogodišnji mandat.

Među poslovnim ljudima koji su završili u zatvoru jest i Ali Haddad, bivši čelnik najvećeg alžirskog poslovnog udruženja, koji je dobio sedam godina zatvora.

Dvadeset godina zatvora u odsustvu dobio je i bivši ministar industrije Abdesslam Bouchouareb, koji je u inozemstvu i za kojim je izdana međunarodna potjernica.

Izvor: Agencije