Washington pokušava riješiti krizu s Velikom branom na Nilu

Piše: Mohamed Elmenshawi, Washington

Sva pažnja usmjerena je na Washington, gdje se u srijedu održava važan sastanak na kojem će se razgovarati o Velikoj renesansnoj brani, a domaćin će biti Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država. Očekuje se da će sastankom, kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova Egipta, Sudana i Etiopije, predsjedavati američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Bijela kuća poslala je prošlog mjeseca pismo u glavne gradove te tri države i Svjetskoj banci, pozivajući ih da se nađe rješenje za spor o vodi Nila i Velikoj renesansnoj brani. Takav potez uslijedio je nakon poziva koji je egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi uputio američkom kolegi Donaldu Trumpu da intervenira u rješavanju krize s branom na Nilu.

Trump je zatražio od Ministarstva finansija, a ne od State Departmenta da nadgleda posredovanje između tri države i bude domaćin ministarskom sastanku u Washingtonu. Nekadašnji američki diplomat izjavio je da “Ministarstvo finansija nije upućeno koliko i State Department u ovu krizu, njene detalje i historiju”.

Politička, razvojna i ekonomska prizma

Robert Loftis, profesor s Univerziteta u Bostonu, također je kritizirao taj izbor. “Dodjeljivanje Ministarstvu finansija da se bavi ovim pitanjem veliki je udarac za State Department. Ovi pregovori veći su od finansijskih računa. State Department trebao je dobiti veću ulogu jer na ovu krizu može gledati cjelovito, kroz političku, razvojnu i ekonomsku prizmu. State Department ima mnogo više iskustva od Ministarstva finansija.”

Kellyanne Conway, savjetnica američkog predsjednika, kaže da je Amerika preuzela ulogu posrednika u rješavanju krize nastale zbog brane na Nilu zbog toga što Trumpova administracija pokušava biti aktivna u prevladavanju problema širom svijeta i prihvata nekonvencionalne načine rješavanja sporova.

Kad je riječ o prof. Loftisu, on kaže da “posredovanje Washingtona ima važne implikacije jer su dvije zemlje, Egipat i Etiopija, među najvažnijim regionalnim saveznicima Sjedinjenih Američkih Država, bez obzira na to je li riječ o sjevernoj ili istočnoj Africi”. Loftis, bivši diplomat, koji je služio u nekoliko afričkih zemalja, kazao je da je neuspjeh tri zemlje da dođu do rješenja natjerao Washington da intervenira uglavnom u tehničkom pitanju.

Diplomatski izvori u Washingtonu također navode da je SAD uvijek bio zainteresiran za pitanje Velike renesansne brane i pretpostavljao da njegovi saveznici, Kairo i Addis Abeba, mogu postići dogovor o pitanjima tehničke prirode, kao što su punjenje i puštanje brane u pogon.

Veliko povjerenje u Svjetsku banku

U vezi s posredničkom ulogom SAD-a u slivu Nila Washington je proveo studije o zaštiti životne sredine kako bi ispitao mogućnosti i prepreke, što mu daje bitan poticaj za igranje uloge u prevazilaženju suprotnih stavova prema tehničkim pitanjima. U tom kontekstu Loftis je izjavio da Washington “vjeruje da je sposoban igrati posredničku ulogu zbog snažne veze s Egiptom i Etiopijom. Washington je, također, najveći dioničar Svjetske banke i jedan od glavnih pružalaca pomoći Kairu i Addis Abebi, zbog čega ima veliki utjecaj na obje strane.”

S druge strane, ministar Mnuchin i predsjednik Svjetske banke David Malpass imaju bliske odnose. Potonji je ranije obavljao funkciju podsekretara u američkom Ministarstvu finansija zaduženog za međunarodna pitanja, dok je Mnuchin bio njegov direktni nadređeni. Zbog toga je poziv na sastanak upućen Svjetskoj banci znak ogromnog utjecaja Washingtona na jednu od najvećih međunarodnih organizacija koje se bave razvojnim projektima u svijetu i koja ima brojne razvojne projekte u Egiptu i Etiopiji.

Sjedinjene Američke Države pozvale su ministre vodnih resursa i navodnjavanja iz nekoliko zemalja, uključujući Egipat i Etiopiju, da posjete Hooverovu branu, najveću branu u SAD-u, i sudjeluju u radionici održanoj u Nevadi 2015. o saradnji zemalja koje dijele rijeke s ciljem da se izgradi povjerenje između dvije strane i pokaže američka briga za to pitanje. Washington je poslao i pomoćnika državnog sekretara za pitanja Afrike u tri prijestonice pred kraj prošle godine kako bi saznao više o njihovim stavovima prema tom pitanju.

Izvor: Al Jazeera