Nova hapšenja zbog žrtava pronađenih u kamionu u Engleskoj

Tokom vikenda, vijetnamska zajednica u Londonu okupila se kako bi odala počast još uvijek neidentificiranim žrtvama (EPA)

Policija u Vijetnamu uhapsila je još osam osumnjičenih koji se dovode u vezu sa smrću trideset devet državljana Vijetnama pronađenih u kamionu hladnjači na jugoistoku Engleske. Osumnjičeni su uhapšeni u nedjelju pod optužbom da su počinili organizovano prekomorsko krijumčarenje ljudi, prenosi agencija Anadolija.

Britanska policija je u petak saopćila kako su svih 39 žrtava čija tijela su pronađena u hladnjači bile vijetnamski državljani.

Tijela su pronađena u blizini luke Purfleet na jugoistoku Engleske 23. oktobra, a prvobitno je saopćeno da se radi o kineskim državljanima, no porodice iz Vijetnama prijavile su nestanak svojih bližnjih, nakon čega je istraga poprimila drugačiji tok.

Delegacija Vijetnama doputovala u Veliku Britaniju

Agencija podsjeća da je britanska policija optužila 25-godišnjeg Mauricea Robinsona iz Sjeverne Irske za 39 ubistava i zavjera povezanih sa trgovinom ljudima. Prema policijskom izvještaju, on je dovezao kamion u Purfleet, koji je pokupio kontejner nakon što je stigao trajektom iz Zeebruggea u Belgiji.

U vezi sa slučajem uhapšena je još jedna osoba u petak u Irskoj, kao i dvije osobe u Vijetnamu.
Britanske i vijetnamske vlasti u okviru međunarodne istrage pokušavaju doći do informacija o ljudima čiji nestanci su prijavljeni.

Prema pisanju vijetnamskog lista Than Niem, ta država poslala je još jednu delegaciju Ministarstva sigurnosti i Ministarstva vanjskih poslova u Veliku Britaniju kako bi zajedno s britanskim vlastima radili na ovom slučaju.

„Vlada nastoji vratiti tijela žrtava što je brže moguće, u skladu sa vijetnamskim, britanskim i međunarodnim pravom“, saopćio je generalni sekretar vijetnamskog Ministarstva sigurnosti To Lam.

Vjeruje se da su žrtve – među kojima 31 muškarac i osam žena – platili krijumčarima za tranzit u Englesku. Policija nije objavila više detalja.

Tokom vikenda, vijetnamska zajednica u Londonu okupila se kako bi odala počast još uvijek neidentificiranim žrtvama.

Izvor: Agencije