Kim Jong-un nadgledao lansiranje raketa

Na jednoj fotografiji vidi se raketa dok plamen suklja iz lansirnog sistema postavljenog na kamion iznad kojeg su četiri topa (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je u četvrtak novo ispitivanje višecijevnog raketnog bacača veoma velikih dimenzija, izvijestila je u petak sjevernokorejska agencija KCNA, uz napomenu da bi mogla biti riječ o najnovijoj vrsti oružja.

Pjongjang je u četvrtak, kada se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi Dan zahvalnosti, ispalio “dva neidentificirana projektila”, objavio je Seul, dok su njegovi pregovori s Washingtonom o sjevernokorejskom nuklearnom programu u zastoju, prenijela je Hina.

Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da je ispaljivanje balističkih projektila “ozbiljan izazov” za međunarodnu zajednicu.

KCNA je objavila fotografije na kojima se sjevernokorejski čelnik, u crnom kožnom ogrtaču, smije dok prisutstvuje tom događaju, a vojnici mu aolaudiraju.

‘Pokazati vojnu i tehničku nadmoć’

Na drugoj fotografiji vidi se raketa koja se diže prema nebu dok plamen suklja iz lansirnog sistema postavljenog na kamion iznad kojeg su četiri topa.

Cilj lansiranja bio je “pokazati vojnu i tehničku nadmoć tog oružanog sistema i njegovu čvrstu pouzdanost”, piše KCNA, dodajući da je Kim izrazio “veliko zadovoljstvo”.

Ovo je četvrto ispitivanje višecijevnog raketnog bacača velikih dimenzija od augusta.

Sjeverna Koreja je zadnjih mjeseci lansirala i druge projektile kako bi povećala pritisak na Washington.

Nakon neuobičajenog popuštanja napetosti na Korejskom poluotoku 2018. godine, pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje su na mrtvoj tački, nakon neuspjeha drugog sastanka na vrhu u Hanoju, na kojemu su sudjelovali Donald Trump i Kim Jong-un.

Izvor: Agencije