Trump najavio objavu finansija prije predsjedničke utrke

Ja sam čist i kada budem dao u javnost svoju finansijsku objavu nešto prije izbora ona će pokazati samo jednu stvar - da sam mnogo bogatiji nego što ljude uopće misle (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u četvrtak kako će objaviti stanje svojih finansija prije nego li uđe u predsjedničku utrku 2020. godine, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Ja sam čist i kada budem dao u javnost svoju finansijsku objavu nešto prije izbora ona će pokazati samo jednu stvar – da sam mnogo bogatiji nego što ljude uopće misle. I to je dobra stvar“, napisao je on na svom Twitter računu, ne navodeći detalje vezane uz tvrdnju o svome bogatstvu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država suočava se s tužbama i političkim zahtjevima da objavi informacije o svom povratu poreza i druge slične finansijske informacije.

Prema Trumpovim riječima, dvogodišnja istraga posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke izbore, koja je nedavno dovela i do osude Trumpova bivšeg savjetnika Rogera Stonea, pokazala je da su financije u redu.

Lov na vještice

Mueller je „prošao kroz sve moje finansije, moje poreze, i nije našao ništa“, napisao je Trump i dodao:

„Sad se nastavlja lov na vještice s lokalnim demokratskim tužiteljima u New Yorku koji prolaze kroz svaki finansijski ugovor koji sam ikada sklopio. To se nije dogodilo niti jednom predsjedniku prije mene. To što rade nije legalno.“

Trump, vlasnik međunarodnog lanca hotela i bivša TV zvijezda reality showa, prvi je predsjednički kandidat jedne velike stranke od Geralda Forda 1976. koji nije objavio iznose svog povrata poreza.

Prošle sedmice je savezni sudija razriješio njujorškog glavnog tužitelja i poreznog povjerenika kao branitelje u Trumpovoj tužbi kojom se traži blokiranje kongresnog odbora u traženju njegovog povrata poreza u državi New York.

U međuvremenu je apelacioni sud u New Yorku odlučio da Trumpova dugogodišnja računovodstvena firma mora predati njujorškim tužiteljima podatke za osam godina povrata poreza.

Izvor: Agencije