Ashraf Ghani proglasio pobjedu nad ISIL-om u Afganistanu

Napadi pripadnika ISIL-a su imali za cilj strane državljane i manjinsku šiitsku zajednicu (EPA)

Snage sigurnosti “uništile” su pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Afganistanu, saopćio je u utorak predsjednik ove države Ashraf Ghani.

On je to rekao nekoliko sati nakon što je razmjena zarobljenika s talibanskim pobunjenicima povećala nade u prekid nasilja, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Više od 600 boraca ISIL-a (grupe poznate i po arapskoj skraćenici Daesh) predalo se s porodicama afganistanskim snagama proteklih sedmica.

Zvaničnici tvrde kako su zračni udari afganistanskih i koalicijskih snaga, manjak novčanih sredstava i niski moral prinudili borce ove grupe na predaju.

“Niko nije vjerovao prije godinu dana da ćemo danas ustati i objaviti da smo uništili Daesh”, izjavio je Ghani na skupu plemenskih starješina i zvaničnika u Jalalabadu.

Talibani demantiraju predsjednika

Jalalabad je glavni gradu istočne pokrajine Nangarhar, gdje su u proteklim godinama izvedeni brojni samoubilački napadi za koje je odgovornost preuzeo ISIL.

“Sada, kada su se pripadnici Daesha predali, tražim od vlasti da humano postupaju prema njihovim porodicama.”

Vlada Afganistana je saopćila kako su među borcima u pritvoru strani državljani iz Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Irana, Azerbejdžana, Kazahstana i Maldiva.

Afganistanski talibani, koji se bore protiv ISIL-a i Vladinih snaga za kontrolu nad državom, osporavaju ove navode.

Zabihullah Mujahid, zvanični talibanski glasnogovornik, opisao je Ghanijevu objavu kao “apsurdnu”.

“Kabul je imao ulogu od nula posto u poražavanju Daesha i ponosni narod Nangarhara svjedok je tome”, objavio je on na Twitteru.

U napadima stotine ubijenih

Talibani sada kontroliraju više teritorije nego u bilo kojem momentu od američke invazije 2001. godine, uključujući i dijelove pokrajine Nangarhar.

Nangarhar, koji dijeli dugu i poroznu granicu s Pakistanom, dugo je vremena bio glavno uporište ISIL-a, odakle je ova grupa planirala i izvodila bombaške napade širom države, posebno u prijestolnici Kabulu.

U njihovim napadima, koji su imali za cilj strane državljane i manjinsku šiitsku zajednicu, ubijene su stotine ljudi.

Izvor: Agencije